Zoltán
-5 °C
9 °C

Új ajánlatot kell tennie a Molnak a Slovnaftra?

2003.05.23. 16:15
A szlovák pénzpiaci felügyelet ma sem döntött a március 20-i, a Mol által spekulatív manővernek minősített ügylet. Így a tranzakciót elszámolják, a Molnak pedig új, az eredetinél részvényenként legalább 200 koronával drágább ajánlatot kell tennie. A pluszkiadás akár 30 millió dollár is lehet. A Mol bírósághoz fordul, egy brit politikus az Európa Parlamenthez fordul.
A szlovák pénzpiaci felügyelet (UFT) ma sem hozott döntést a március 20-án a szlovák tőzsdén született, a Mol által vitatott 202 ezer darabos Slovnaft kötés tárgyában. Emiatt a szlovák értéktőzsde az 1541 koronán született kötés eddig felfüggesztett elszámolását végrehajtotta. Ezáltal 1100 koronáról mintegy 1380 koronára emelkedett a Slovnaft-részvények nyilvános ajánlatot megelőző hathónapos tőzsdei átlagára.

A tét 30 millió dollár

Mint ismeretes ez az átlagár képezi az alsó korlátját a Mol által a Slovnaft-kisrészvényeseinek kötelezően teendő nyilvános ajánlattétel árfolyamának. A kötés eladói oldalán lévő, jelenleg mintegy 15,5 százaléknyi Slovnaft-részvénnyel rendelkező J&T Group képviselője megelégedéssel vette tudomásul a tőzsde lépését. A Mol nehezményezi, hogy a felügylet döntésképtelensége miatt egy véleménye szerint jogtalan kötést elszámolt a tőzsde.

A magyar olajtársaság továbbra is ragaszkodik a felügyeletnek már korábban benyújtott 1200 koronás nyilvános vételi ajánlatához. Mint Felkai György, a Mol kommunikációs igazgatója a Napi Online-nak elmondta, a nyilvános ajánlat így tovább húzódik. A tét nem kicsi, hiszen a két különböző ajánlati árszint között az összes vételárat tekintve mintegy 30 millió dollár a különbség.

Bekapcsolódik a bíróság és az Európa Parlament

A Mol, amellett, hogy fenntartja eredeti vételi ajánlatát, Szlovákiában bírósági keresetet nyújtott be - közölte Felkai az MTI-vel. Ezzel a keresettel megfellebezte a szlovák felügyeletnek azt a döntését, amely nem hagyta jóvá a magyar olajipari cég 1200 koronás vételi ajánlatát.

A vitatott kötés tárgyában egy brit európa parlamenti képviselő, Roy Perry beadvánnyal fordult az EP-hez. Ebben felvetette, hogy a szlovák felügyelet vajon befolyásmentesen vitte e végbe a vizsgálatot, és a kötés vajon összhangban van-e azokkal az ajánlásokkal, amelyeket az Európai Unió 2002 októberében a felvételre váró Szlovákiának tett.