Szilárda
0 °C
6 °C

A szlovének már euróban számolnak

2006.03.01. 14:20
Az Európai Unió új közép-európai tagállamai közül elsőként Szlovéniában válthatja le az euró a nemzeti valutát. A közös pénzt jövő januárban vezetik be, de a felkészülés megkezdődött: szerdától euróban is ki kell írni az árakat, hogy a januári átállás ne vezethessen áremelésekhez. Az üzletek egy része már korábban is kettős árazást alkalmazott, de fizetni nem lehet euróban.
A híradóban az elmúlt hetekben szinte nap mint nap szó volt erről - mondja a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársa, mikor az euróban is kiírt árakról kérdezzük. Egy tavaly novemberben hatályba lépett, az árak megjelöléséről szóló törvény értelmében március 1-jétől kötelező minden árat a tolár mellett euróban is feltüntetni - mondták kérdésünkre Szlovénia budapesti nagykövetségén.

A boltok megelőzték a kormányt

Szlovénia 2007. január elsején vezetheti be az eurót, miután Észtországgal és Litvániával együtt 2004. júniusában csatlakozott a közös pénz előszobájának számító ERM-II. árfolyamrendszerbe. Várhatóan mindhárom ország jövőre vezetheti be a közös európai fizetőeszközt, bár a balti államokban a dinamikus gazdasági növekedés miatt felgyorsult az infláció, így több nemzetközi szervezet - egyebek mellett az IMF - szerint legalább egy évet késhet a litván euró bevezetése.

A szlovén kormány a törvény megalkotásával a kereskedők nyerészkedést szeretné megelőzni. A kabinet reményei szerint azzal, hogy az árakat tíz hónapon keresztül euróban és tolárban is kiírják, elkerülhető lesz, hogy jövő januárban, amikor a tolár eltűnik, a kereskedők és a szolgáltatók az átváltáskor az árakat felfelé kerekítsék. A hivatalos, fix átváltási árat ősszel rögzítik, amikor a tolár árfolyamát - megszüntetése előtt - véglegesen az euróhoz kötik; a mostani árfolyamon egy eurót 239,64 tolárt ér.

Az üzleti szereplők sok esetben már megelőzték a kormányt, de legalábbis a március 1-jére vonatkozó előírást. "Sok helyen, főleg a nagyobb üzletláncokban már hetekkel ezelőtt kinn voltak az árak euróban is" - tudtuk meg a lendvai magyar intézet számán elért hölgytől. Bár szerdán még nem volt boltban, így nem tudja, hogy mindenhol eleget tettek-e az előírásnak, az eddigi tapasztalatai szerint minden nagyobb üzletben kiírták eddig is a kétféle árat. A váltásnál általában 240-nel számolnak, ami lényegében nem jelent eltérést a hivatalos árfolyamtól, inkább csak a számolást teszi valamivel könnyebbé.

Az Index hétvégén Szlovéniában járt munkatársa Ljubljanában szintén lépten-nyomon találkozott eurós árakkal. A közös pénzzel ugyanakkor egyelőre sehol nem tudott fizetni, vagyis úgy tűnik, az eurós árak egyelőre csak a tájékoztatást szolgálják.