Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Sólyom szerint alkotmányt sért az agrártámogatási törvény

2008.11.12. 19:20
Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvényt, amit az Országgyűlés október 20-án szavazott meg.

A köztársasági elnök nem írta alá az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvényt. Sólyom László több ponton is aggályosnak találta a jogszabályt, ezért véleményezésre megküldte azt szerdán az Alkotmánybíróságnak, közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az Országgyűlés október 20-án 205 igen, 163 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett, az ellenzék és a kormányoldal közötti parázs vita után fogadta el az új rendszert, az SPS-t.

A törvény a közösségi agrártámogatás igénybe vételére jogosító önálló vagyoni értékű jogot ad a mezőgazdasági termelőknek. Ennek során jelentősebb támogatási jogosultságot kapnak azok a termelők, akik 2006-ban akár tulajdonosként, akár haszonbérlőként már kaptak támogatást.

Az államfő szerint a támogatási jog önállósítása végeredményben csökkenti a haszonbérbe adott termőföldek forgalomképességét és forgalmi értékét, hiszen a támogatási jog a termelőt, és nem a tulajdonost illeti. Az államfő úgy véli, hogy ez önmagában nem szükségszerűen alkotmányellenes, de a jogbiztonság megkövetelné, hogy a földtulajdonosok a földjük haszonbérbe adásakor tisztában lehessenek annak következményeivel, és ennek megfelelően szerződjenek. A törvény ennek a követelménynek nem felel meg, hiszen múltbeli időponthoz köti a támogatási jogosultság egy részét. Ez az államfő szerint sérti a jogbiztonságot.

Emellett aggályosnak találta a köztársasági elnök azt is, hogy a törvény hátrányosan érinti azokat a mezőgazdasági termelőket, akik 2006 után léptek piacra, vagy szereztek új termőterületet.

A kormány szerint az új támogatási rendszer a piaci kereslethez igazodó racionális magatartásra ösztönzi majd a termelőket. Ezzel érvelt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a témáról rendezett parlamenti vitanapon.

A törvény október 20-ai záróvitájában ellenzéki össztűz zúdult a kormányoldalra, illetve a jelen lévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre a rendszer bevezetése miatt. Több ellenzéki képviselő is azt hangsúlyozta, hogy a kormány, illetve a szocialisták egy szűk tőkés csoport érdekeit képviselik, és mintegy 180 tőkés társaság érdekében hozzák meg ezt a törvényt, ezek irányába terelik az EU támogatásokat.

A Fidesz-KDNP képviselői szerint a kormány és a szocialisták a globális tőke érdekeit képviselik. Több fideszes és kereszténydemokrata politikus a javaslat visszavonására szólította fel a kormányt.  • Vennék
  • Hírek