Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar zsákgyár Mexikóban

2002.04.24. 11:41
A magas hazai gyártási költségek miatt tovább növeli tőkeexportját a már közel egy tucat társaságot tömörítő Somló-csoport - közölte a Napi Gazdaság. Legutóbb Tajvanon vettek új üzemet, Jugoszláviában polipropilénszövet gyártásába fognak, s két év után úgy tűnik, zöld utat kap a mexikói zsákgyár építése is.
Mint azt Tornai Tamás, a cégcsoport tulajdonosa a Napi Gazdaságnak kifejtette, tavaly a forint erősödése 9, a reálbérek emelkedése pedig további 8 százalékkal rontotta a versenyképességüket, jóllehet a devecseri gyártóbázison már több mint félszáz erdélyi munkavállalót is foglalkoztatnak.

Csökkenő eredményesség

Ennek következtében az elsősorban zsákokat, más csomagolóanyagokat és flexibilis anyagú konténereket gyártó, de fa- és acéliparban is érdekelt - termékeinek mintegy 80 százalékát a külpiacon értékesítő - cégcsoport eredményessége tavaly jelentősen csökkent. A külföldi terjeszkedés várhatóan kihatással lesz az idehaza foglalkoztatottak létszámára is.

Gyár Rodostóban

A Magyarországon jelenleg 1600, külföldön 250 dolgozónak munkát adó, 1,5 millió euró vagyonú csoport nemrég üzemet létesített a törökországi Rodostóban, míg ukrajnai üzemében ruhaipari termékek készülnek. A 2000-ben 8, 2001-ben 9 milliárd forint körüli árbevételt elérő csoport két megvásárolt külföldi céget - egy skót zsákgyártót és egy francia faüzemet - Magyarországra telepített. A mexikói üzem létrehozását is jó ideje fontolgatják, hiszen a kiszemelt telekre már korábban opciós szerződést kötöttek.