Piroska
3 °C
3 °C

Magyar zsákgyár Mexikóban

2002.04.24. 11:41
A magas hazai gyártási költségek miatt tovább növeli tőkeexportját a már közel egy tucat társaságot tömörítő Somló-csoport - közölte a Napi Gazdaság. Legutóbb Tajvanon vettek új üzemet, Jugoszláviában polipropilénszövet gyártásába fognak, s két év után úgy tűnik, zöld utat kap a mexikói zsákgyár építése is.
Mint azt Tornai Tamás, a cégcsoport tulajdonosa a Napi Gazdaságnak kifejtette, tavaly a forint erősödése 9, a reálbérek emelkedése pedig további 8 százalékkal rontotta a versenyképességüket, jóllehet a devecseri gyártóbázison már több mint félszáz erdélyi munkavállalót is foglalkoztatnak.

Csökkenő eredményesség

Ennek következtében az elsősorban zsákokat, más csomagolóanyagokat és flexibilis anyagú konténereket gyártó, de fa- és acéliparban is érdekelt - termékeinek mintegy 80 százalékát a külpiacon értékesítő - cégcsoport eredményessége tavaly jelentősen csökkent. A külföldi terjeszkedés várhatóan kihatással lesz az idehaza foglalkoztatottak létszámára is.

Gyár Rodostóban

A Magyarországon jelenleg 1600, külföldön 250 dolgozónak munkát adó, 1,5 millió euró vagyonú csoport nemrég üzemet létesített a törökországi Rodostóban, míg ukrajnai üzemében ruhaipari termékek készülnek. A 2000-ben 8, 2001-ben 9 milliárd forint körüli árbevételt elérő csoport két megvásárolt külföldi céget - egy skót zsákgyártót és egy francia faüzemet - Magyarországra telepített. A mexikói üzem létrehozását is jó ideje fontolgatják, hiszen a kiszemelt telekre már korábban opciós szerződést kötöttek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!