Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tévégyárat hozhat a Sony

2003.07.17. 08:37
Spanyol források szerint Barcelonában bezárná, és Kelet-Európába telepítené színestévé-gyárát a Sony. A japán konszern a bérköltség-megtakarítás miatt készül az áttelepítésre. Várhatóan a szlovákokkal kell megküzdenünk a tévégyárért. A Sonynak már mindkét országban van üzeme, Szlovákia előnye, hogy ott jelenleg is színestévéket gyártanak.
Kelet-Európába telepítené át nyugat-európai színestévé-gyártásának egy részét a Sony konszern - derül ki spanyol hírforrásokból. A japánok várhatóan szlovák vagy magyar helyszínt választanak.

A béreken spórolnának

Az Expansión spanyol gazdasági lap értesülése szerint a japán elektronikai óriás fontolóra vette, hogy a barcelonai Viladecavalls üzemben folyó katódcsöves színestévé-gyártásra alkalmas kapacitásokat a régióba hozná át. A tervezett lépés hátterében a bérköltség-megtakarítás szándéka áll.

A lehetséges kelet-európai helyszínek között Magyarországot és Szlovákiát említik a hírforrások. Mindkét országban van már termelőüzeme a japán cégnek. Gödöllőn jelenleg DVD-lejátszókat és audiokészülékeket gyártanak, Trnavában pedig már ma is színestévé-összeszerelés folyik, az ottani kapacitásokat ugyancsak Nyugat-Európából telepítette át a Sony.

Az említett helyszíneken kívül a japán konszern Ausztriában, Franciaországban és Nagy-Britanniában tart fenn termelőüzemeket. A hírt a hazai Sony-érdekeltségeknél lapzártánkig nem sikerült megerősíttetni.

A Samsung- és Philips-tévé már itt készül

Hazánkba már több multinacionális cég is telepített színestévé-gyártást. A legrégebb ideje a Samsung jászfényszarui üzeme működik, ahol jelenleg évi hárommillió darabot szerelnek össze. A dél-koreai cég tavaly telepítette át éppen Barcelonából a kombinált készülékek gyártását, amiből tervek szerint az idén 600 ezer darabot állítanak elő.

A Philips székesfehérvári üzemében kombinált készülékek szerelésével kezdte, majd az idén januárban úgy döntött, hogy ugyanebbe az üzembe telepíti át Franciaországból a katódcsöves készülékek gyártását, a kapacitás nagysága egyelőre nem ismert.

Nem ez a legmodernebb technológia

Jelenleg a színestévé-gyártásban három alapvető technológia létezik. A legelterjedtebb szabvány a katódcsöves. Az alaptechnológiát az évek során továbbfejlesztették, így ma már a korábbi ötven herzes készülékek helyett a jobb képminőséget jelentő száz herzes és sík képernyős modellek a keresettebbek.

A kilencvenes években kezdtek elterjedni a nagyobb képátlójú projektoros televíziók. A legújabb technológiájúnak a falra is akasztható plazmatévék számítanak.