Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Gigaméretű ingatlanfejlesztés Sopronnál

2008.09.16. 07:04
Immár van esély arra, hogy zöld utat kapjon Sopron történetének legnagyobb, mintegy félmilliárd euró (nagyjából 120 milliárd forint) értékű ingatlanfejlesztési programja, miután felgyorsultak a tárgyalások a Polar International és a Businesspark Sopron Zrt. alkotta konzorcium beruházásáról - tudta meg a Napi Gazdaság.

A tervek szerint az Aranytó program - Sopron Golden Lake - a Bécsbe vezető út mentén, egy több mint 90 hektáros területen, az osztrák határtól alig néhány kilométerre valósulhat meg. Egy mesterségesen kialakított tó körül - összesen 250 ezer négyzetméter beépített területen - többek között ötcsillagos wellness-szálloda, kaszinó, bevásárló-, 1200 férőhelyes konferencia-, valamint rekreációs központ, sportlétesítmények és éttermek épülnek. A program második ütemében negyven luxusvilla, kilenclyukú golf- és korcsolyapálya, szabadtéri strand és további szállodák következnek. A konzorcium az építkezést saját erőből, hitelből valósítja meg.

A nagyszabású ingatlanfejlesztési program terveit a beruházók már a tavasszal bemutatták, és bejelentették, annak támogatásáról tárgyalásokat kezdtek a helyhatósággal. Miután az önkormányzat kisebb módosításokkal áldását adta a fejlesztés előkészítéséhez, hozzáláttak a megvalósíthatósági tanulmány összeállításához - mondta Fábiánkovits Ferenc ügyvezető igazgató a Kisalföldnek.

Ezzel párhuzamosan a különböző egyeztetések is felgyorsultak. Fábiánkovits szerint egyelőre még nem látni, hogy az építkezés mikor kezdődhet, mivel előbb a szabályozási tervet is el kell készíteni. Ráadásul a terület jelentős része magánszemélyek tulajdonában van. Az ügyvezető abban bízik, hogy a legfontosabb kérdéseket az idén vagy a jövő év első felében sikerül tisztázni. Az is tény azonban, hogy a frekventált terület - amely Sopron szinte egyetlen, nagyobb volumenű ingatlanfejlesztésre alkalmas térsége - beépítésével korábban már több beruházó is próbálkozott, ám eddig egyik terv sem valósult meg.