Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Esti italt árulnak sör helyett

2004.04.21. 10:49
Olyan alacsony az import német sörök alkoholtartalma, hogy az legfeljebb esti italnak minősíthető - írja a Népszabadság. A napilap információi szerint a magyar gyártók is alacsonyabb alkoholtartalmú italokat készítenek az árverseny miatt.
Egy éve kaphatók az áruházakban az alacsony alkoholtartalmú sörök, melyek legfeljebb három százalék alkoholt tartalmaznak. A magyarországi sörök általában négy százalék feletti alkoholtartalmúak - áll a Népszabadság szerdai számában.

Az importált söröket már 89-99 forintért megvásárolhatjuk, míg a hazai márkákért 120-140 forintot kérnek el. Ezzel pedig pont a legérzékenyebb árkategóriában kényszerítik árversenyre a magyarországi gyártókat. A Népszabadság által esti italoknak nevezett sörök megjelenése mögött az adók emelése, a fogyasztás visszaesése állnak.

Nagy a verseny

A Gfk Piackutató Intézet szerint Magyarországon tíz év alatt felére csökkent a sörfogyasztás. A gyártók szerint ennek oka, hogy a sörivók rászoktak az olcsóbb tablettás borra, illetve mással pótolják a sört.

A német szabályok változása a másik ok az esti italok terjedésének. Németországban ugyanis termékdíjat vetettek ki a dobozokra, a kereskedőket pedig kötelezték, hogy váltsák vissza dobozokat. Emiatt azonban a kereskedők nem árusítanak dobozos italokat. A Népszabadság szerint a gyártók külföldön próbálják eladni termékeiket, hogy csökkentsék veszteségüket.

A hazai gyártóknak a napilap szerint két választása marad: vagy gyengébb minőségű árut állítanak elő, vagy a reklámtevékenységet fokozzák.