Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Belga sörközpont Magyarországon

2006.02.27. 09:32
Kapcsolódók (1)
Nagyszabású vállalatátszervezési programot indított a világ egyik legnagyobb sörgyára, a belga InBev. A Borsodi Sörgyárakban is tulajdonos cég egy új, az exporttal foglalkozó szolgáltatóközpontot is létrehoz, amelyet várhatóan Magyarországra telepít. A központ csak kétszáz új munkahelyet jelent.
A világ legnagyobb sörgyártója, a belga InBev a korábban megkezdett költségcsökkentés keretében átszervezéseket hajt végre Európában. Ennek keretében 2006 első felében bizonyos tevékenységeket kiszerveznek.

Az exporttal kapcsolatos szolgáltatásokra viszont új központot hoznak létre, várhatóan Magyarországon, ahol a csoport a Borsodi Sörgyár Rt. tulajdonosaként van jelen. A helyszínről még ebben a félévben születik meg a végleges döntés.

Az InBev összesen 360 adminisztratív állást szüntet meg a kontinensen, ezen belül 149-et Belgiumban, 125-öt Németországban, 30-at Magyarországon és 13-at Luxemburgban. Magyarországon ugyanakkor az új központ révén 188, Csehországban pedig 107 új munkahelyet hoznak létre.

Felipe Dutra pénzügyi igazgató sajtótájékoztatóján mindazonáltal nem zárta ki, hogy üzembezárásokra is sor kerülhet, miután Nyugat-Európában a fogyasztók sör helyett mindinkább bort és égetett szeszes italokat isznak, és tavaly 1,4 százalékkal csökkent az organikus árbevétel. A csoportnak jelenleg 120 sörgyára van Európában.

Az InBev a pénteken közzétett adatok szerint 26 százalékkal, 904 millió euróra növelte tavaly nettó nyereségét, némileg elmaradva az 1,09 milliárd körüli elemzői várakozásoktól, EBITDA-eredménye azonban 15 százalékkal, 3,34 milliárd euróra emelkedett, kissé meghaladva a 3,2 milliárdos prognózist.

Az árbevétel 37 százalékkal emelkedett, ami főként a feltörekvő piacoknak köszönhető. A csoport árbevételének több mint fele Nyugat-Európából származik. Latin-Amerikában 7,5 százalékkal, Kínában 10 százalékkal, Kelet- és Közép-Európában 11 százalékkal több sört értékesítettek. Az EBITDA-nyereségráta tavaly 26,1-ről 28,6 százalékra nőtt, és a költségcsökkentésre azért van szükség, hogy 2007 végére elérjék a célul kitűzött 30 százalékot.