Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevesebb sör fogy

2002.07.22. 15:49
Az elmúlt évben az egy főre jutó magyarországi sörfogyasztás 71 literre esett vissza az előző évi 73 literről. A dobozos sörök népszerűsége viszont emelkedik, ami nem is csoda, hiszen egy igaz magyar ember már az ásványvizet is csak eldobható palackból hajlandó meginni.
A magyar sörpiac 1999 óta gyakorlatilag stagnál, addig a sörfogyasztás évi 2,5-3 százalékkal csökkent, mondta hétfőn Tömör László, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. A sörfogyasztásban az elmúlt évtizedben bekövetkezett visszaesés tükröződik abban is, hogy az öt nagy magyar sörgyárban foglalkoztatottak száma az elmúlt évtized közepéhez képest mintegy 1300 fővel csökkent 2000 végére. A munkaerő létszámának a visszaesése tavaly is folytatódott, 2001-ben a söriparban foglalkoztatottak száma 250 fővel mérséklődött - közben az évi átlagjövedelem 2 millió forint fölé emelkedett.

Alkoholmentes sör ásványvíz helyett?

A szövetség elnöke szerint egész Európában és a világ fejlett részén az üdítőital- és ásványvízpiac erőteljesen növekvő ágazat, ami érezteti hatását az összes szomjoltó ital piacán. A hazai sörgyártók erre azzal igyekeznek válaszolni, hogy minden gyár termékkínálatában megjelentek az alkoholmentes sörök is.

A dobozos sörök népszerűsége is emelkedik Magyarországon, a dobozos kiszerelésben értékesített sörök aránya 3,4 százalékkal emelkedett 2001-ben, azaz az összes eladott sör 11,1 százalékát tették ki a dobozos termékek.

Hétmillió hektoliter folyékony kenyér

Az elnök kiemelte, a Magyar Sörgyártók Szövetségéhez tartozó vállalatok az elmúlt évtizedben több mint 200 millió dollárt fektettek az iparágba, ami éves szinten 5-6 milliárd forint új beruházást jelentett. Ennek eredményeként megújult a magyarországi söripar, tavaly a szövetséghez tartozó vállalatok együttesen 7,17 millió hektoliter sört állítottak elő.