Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Belga sörmonopólium Magyarországon?

Egy kézbe kerülhet a magyar sörpiac közel kétharmada, ha a Borsodi Sörgyárat birtokló belga Interbrew megveszi a dél-afrikai South African Breweriest, a Dreher Sörgyárak tulajdonosát. A Gazdasági Versenyhivatalban az Indexnek elmondták: a verseny tisztaságára ügyelő hatóság akár meg is akadályozhatja a nagy felvásárlást, ha az nálunk piaci túlsúlyhoz vezetne.
A világ sörpiaca mellett a magyarországit is gyökeresen átalakíthatja a Financial Times által megszellőztetet titkos információ, miszerint az Interbrew belga söripari óriás vételi ajánlatot kíván tenni a South African Breweries-re. Ha a fúzió megvalósul, úgy a világ második legnagyobb söripari vállalata jönne létre, amely alig lesz kisebb az amerikai Anheuser-Buschnál. Az Interbrew-é többek között a Stella Artois, a Leffe, a Rolling Rock, míg a SAB-é az Amstel, a Guinness, a Gold Fassl, a Hofbrau.

Magyarországon az Interbrew kezében lévő Borsodi Sörgyár dobja piacra a Borsodit, a Borsodi Kinizsit, a Stella Artoist és licensz alapján a Holstent, valamint a Rolling Rockot. A SAB, amely annak idején a Kőbányai Sörgyárat privatizálta, olyan márkákkal van jelen, mint a Dreher, a Kőbányai, az Arany Ászok, a Kanizsai Világos és Korona, valamint ők gyártják itthon a HB-t és a Tuborgot.

Magyar vétó?

A Gazdasági Versenyhivatal élelmiszergazdasági osztályán kérdésünkre elmondták: a fúzióra rá kell bólintania minden érintett versenyhivatalnak, tehát az egyesülést minden olyan országban engedélyeztetni kell, ahol az piaci túlsúlyhoz vezethet. Az EU versenyhatósága mellett így többek között a magyar hivatal is megvizsgálja a kérdést, ha hivatalos értesítést kap róla, hiszen a Dreher és a Borsodi piaci részesedése összesen eléri a hatvan százalékot. A hivatal elvileg meg is vétózhatja az üzletet, de feltételekhez is kötheti az engedélyt.

Van precedens

A brit kormány szeptemberben úgy döntött, hogy a trösztellenes törvények értelmében az Interbrew-nak el kell adnia a Carling, a Caffrey's, és a Worthington sörmárkát. Az illetékesek szerint ugyanis veszélyezteti a szabad versenyt, hogy az Interbrew tavaly 3,4 milliárd dollárért megvette a Bass Brewers-t. Az Interbrew azonban nem járt rosszul, hiszen egy korábbi határozat még azt mondta ki, hogy a cégnek a Bass Brewers minden nagy-britanniai tulajdonától meg kell válnia, így azonban megtarthatta a Tennent's és a Bass Ale márkát, valamint a skóciai és észak-írországi üzemeket.

Zulu és Ice

A Financial Times által megszerzett dokumentum szerint az Interbrew december 3-án jelenti be az ajánlatot, és az január hetedikéig lesz érvényes. A tanácsadók által készített irat a SAB-ot "Zulu", az Interbrew-t "Ice" fedőnéven emlegeti.

A londoni tőzsdén is jegyzett SAB piaci értéke 3,5 milliárd font (4,9 milliárd dollár), így az ajánlatnak valószínűleg legalább 4 milliárd fontról kell szólnia. A Financial Times szerint az Interbrew ezzel a lépéssel akarja megakadályozni, hogy a SAB a brit Scottish & Newcastle-lel és az amerikai Miller Brewinggel egyesüljön. A hármas csoportot a dokumentum "Sebhely" néven említi.

Hivatalos cáfolat

A titkos dokumentum szerint fel kell készülni a dél-afrikai kormány reakciójára, illetve a Scottish & Newcastle esetleges ellenajánlatára is. Hugo Powell, az Interbrew vezérigazgatója elismerte, hogy vállalata tanulmányozta a SAB-ot, de szerinte ez csak rutinvizsgálat volt, ami több riválist is érintett. Powell cáfolta, hogy a közeljövőben ajánlatot akarnának tenni a SAB-ra.