Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A sör sem fogy a hideg miatt

Zárva tartott kerthelyiségek, üres szállodák, hideg sörsátrak - az esős idő nemcsak a turizmusnak rossz, sörből is jóval kevesebbet fogyasztunk. Pedig szép idő esetén az éves sörfogyasztás mennyiségének fele május-augusztus közé esik.
Kevesebb sör fogy az idén - mondják egyöntetűen az Index által megkérdezett sörgyárak. Ezt persze nem lehet csak az időjárásra kenni, de a rossz időnek igenis szerepe van abban, hogy az idén jóval kevesebb sör fogy.

Konkrét adatokkal ugyan nem szolgáltak a hazai sörgyárak, hiszen messze van még az összesítések ideje, a tendencia azonban már most látható. Július közepén csak nyomokban felderíthető a nyár, ez pedig csak rátesz egy lapáttal az amúgy is meglévő problémákra - nyilatkozta az Indexnek a Brau Union Sörgyár vezérigazgató-helyettese.

Zárt sörsátrak

A légkondipiacnak sem megy
Agyoncsapta a légkondicionálók piacát az elmúlt évekhez képest szokatlanul hűvös és csapadékos nyár eleji időjárás. Az alacsony kereslet miatt felére estek a légkondik árai, néhány vállalkozás talán túl sem éli a hűvös nyarat. Idén még nem volt igazi fullasztó kánikula, amely minden esetben élénkíti a vásárlási kedvet. Van olyan eszköz, amely 35-45 ezer forintért már elvihető, míg tavaly az ismeretlen márkájú, két részes split készülékek ára még hetven-nyolcvanezer forint körül volt.
Nem nyitnak ki a sörkertek, zárva tartanak a kerthelyiségek, félig vannak tele a szállodák, üresek a strandok - sorolta a problémákat László Attila. Ráadásul az olcsó német importsörök miatt a Magyarországon gyártott márkákból kevesebb fogy. Az emberek ugyanis nem nézik ezek alkoholtartalmát, itthon nagy a német sör iránti bizalom. Így elég, ha azt látják, hogy német, és máris tucatszámra vesznek belőle.

A Borsodi Sörgyár kommunikációs igazgatója is hasonlóan látja a helyzetet. Fehér Imre szerint az egy-két napos meleg időszakok nem elegendőek ahhoz, hogy a vendéglők tulajdonosai ki merjék nyitni a kerthelyiségeket. Alighogy kipakolják a székeket, máris a nyakukba szakad egy kiadós zápor, így pedig nem lehet tervezni - fogalmazott.

A meleg sem segít

Az sem segít már a sörgyárak veszteségén, ha a nyár hátralévő részében kánikula lenne, hiszen a szezon fele már eltelt, a maradék időben pedig nem lehet behozni a kiesett hónapokat. Az emberek nem fognak többet inni - magyarázta az Indexnek Fehér Imre. Az egy év alatt elfogyasztott sör fele ugyanis május és augusztus között fogy el.

A foci Európa Bajnokság csak korrigálni tudott az eredményeken, de igazából ebben az időszakban is az olcsó sörök tartoltak - mondta László Attila. Mindent egybevetve a magyarországi gyárak a sörpiac csökkenésére számítanak. Az itthon gyártott sörök esetében közel tíz százalékos esés prognosztizálható a tavalyi évhez képest.

Akkor ugyanis tíz nap kivételével áprilistól szeptemberig tombolt a nyár, ami igencsak megnövelte a sörfogyasztást - eleveníti fel a tavalyi szép emlékeket László Attila.

Az egyik legnagyobb hazai sörgyártó, a Dreher csupán annyit írt kérdésünkre, hogy nem áll módjukban kommentálni a piaci adatokat. A piaci változások hatásait csak az adott pénzügyi év lezárultával, 2005. március 31-e után teszik közzé.