Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A sör sem fogy a hideg miatt

Zárva tartott kerthelyiségek, üres szállodák, hideg sörsátrak - az esős idő nemcsak a turizmusnak rossz, sörből is jóval kevesebbet fogyasztunk. Pedig szép idő esetén az éves sörfogyasztás mennyiségének fele május-augusztus közé esik.
Kevesebb sör fogy az idén - mondják egyöntetűen az Index által megkérdezett sörgyárak. Ezt persze nem lehet csak az időjárásra kenni, de a rossz időnek igenis szerepe van abban, hogy az idén jóval kevesebb sör fogy.

Konkrét adatokkal ugyan nem szolgáltak a hazai sörgyárak, hiszen messze van még az összesítések ideje, a tendencia azonban már most látható. Július közepén csak nyomokban felderíthető a nyár, ez pedig csak rátesz egy lapáttal az amúgy is meglévő problémákra - nyilatkozta az Indexnek a Brau Union Sörgyár vezérigazgató-helyettese.

Zárt sörsátrak

A légkondipiacnak sem megy
Agyoncsapta a légkondicionálók piacát az elmúlt évekhez képest szokatlanul hűvös és csapadékos nyár eleji időjárás. Az alacsony kereslet miatt felére estek a légkondik árai, néhány vállalkozás talán túl sem éli a hűvös nyarat. Idén még nem volt igazi fullasztó kánikula, amely minden esetben élénkíti a vásárlási kedvet. Van olyan eszköz, amely 35-45 ezer forintért már elvihető, míg tavaly az ismeretlen márkájú, két részes split készülékek ára még hetven-nyolcvanezer forint körül volt.
Nem nyitnak ki a sörkertek, zárva tartanak a kerthelyiségek, félig vannak tele a szállodák, üresek a strandok - sorolta a problémákat László Attila. Ráadásul az olcsó német importsörök miatt a Magyarországon gyártott márkákból kevesebb fogy. Az emberek ugyanis nem nézik ezek alkoholtartalmát, itthon nagy a német sör iránti bizalom. Így elég, ha azt látják, hogy német, és máris tucatszámra vesznek belőle.

A Borsodi Sörgyár kommunikációs igazgatója is hasonlóan látja a helyzetet. Fehér Imre szerint az egy-két napos meleg időszakok nem elegendőek ahhoz, hogy a vendéglők tulajdonosai ki merjék nyitni a kerthelyiségeket. Alighogy kipakolják a székeket, máris a nyakukba szakad egy kiadós zápor, így pedig nem lehet tervezni - fogalmazott.

A meleg sem segít

Az sem segít már a sörgyárak veszteségén, ha a nyár hátralévő részében kánikula lenne, hiszen a szezon fele már eltelt, a maradék időben pedig nem lehet behozni a kiesett hónapokat. Az emberek nem fognak többet inni - magyarázta az Indexnek Fehér Imre. Az egy év alatt elfogyasztott sör fele ugyanis május és augusztus között fogy el.

A foci Európa Bajnokság csak korrigálni tudott az eredményeken, de igazából ebben az időszakban is az olcsó sörök tartoltak - mondta László Attila. Mindent egybevetve a magyarországi gyárak a sörpiac csökkenésére számítanak. Az itthon gyártott sörök esetében közel tíz százalékos esés prognosztizálható a tavalyi évhez képest.

Akkor ugyanis tíz nap kivételével áprilistól szeptemberig tombolt a nyár, ami igencsak megnövelte a sörfogyasztást - eleveníti fel a tavalyi szép emlékeket László Attila.

Az egyik legnagyobb hazai sörgyártó, a Dreher csupán annyit írt kérdésünkre, hogy nem áll módjukban kommentálni a piaci adatokat. A piaci változások hatásait csak az adott pénzügyi év lezárultával, 2005. március 31-e után teszik közzé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!