Lehel
17 °C
27 °C

Egymilliárd dollárt veszített Soros

2004.03.18. 09:44
Soros György az orosz távközlési cégben szerzett részesedését élete legrosszabb üzletének nevezte.
Életem legrosszabb befektetése volt - mondta Soros György, miután megállapodott az orosz Szvjazinveszt állami ellenőrzés alatt álló távközlési cégben lévő részesedésének eladásáról, megelégelve a pakett folyamatos értékvesztését.

A magyar származású amerikai milliárdos konzorciuma 1997-ben összesen 1,8 milliárd dollárt fizetett a cég 25 százaléka plusz egy szavazatért, de a pakett birtokában csak blokkoló befolyással rendelkezett a 75 százalékban állami tulajdonban lévő cégben. A tőzsde- és devizapiaci guru most aligha kaphatott többet 600-700 millió dollárnál - állítja a United Financial Group moszkvai telekom-elemzője. A vevő valószínűleg az Access Industries, amelyet az a Len Blavatnyik orosz befektető ellenőriz, aki egyebek mellett a brit-orosz BP-TNK olajvállalatban is tulajdonos.

Az elemző szerint egyébként egyáltalán nem biztos, hogy Blavatnyik nem fogja néhány év után ugyanazt mondani, mint Soros, mert az ügyletnek nem sok értelme van, ha az orosz üzletember valamilyen előre nem látható ok miatt nem tud majd részt venni az állami pakett privatizációjában.

Soros kiszállása mindenesetre feltehetőleg megkönnyíti a hét regionális telefoncégben ellenőrző tulajdonnal és a Rosztelekom távolsági telefonszolgáltatóban is részesedéssel rendelkező Szvjazinveszt magánosítását, valamint felgyorsítja a szektor konszolidációját.