Oszkár
20 °C
29 °C

11 ezer milliárdot buknak a bankok

2007.11.08. 11:35
Még mindig csak becslések vannak arra, mekkora veszteséget szenved el a bankszektor az amerikai másodpiaci jelzáloghitelek válsága kapcsán: londoni elemzők szerint csak a nagyobb pénzintézetek vesztesége 60 milliárd dollár felett lehet, miközben sok kis bank érintettségének még a nagyságrendjéről sem tudni.

Londoni elemzések szerint meghaladhatja a 60 milliárd dollárt (11 ezer milliárd forint) az az összeg, amelyet a világ legnagyobb bankjai veszteségként lesznek kénytelenek leírni elértéktelenedett jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfolióikban, a nem elsőrendű (subprime) amerikai jelzálogpiaci körből kiindult globális likviditási sokk miatt.

A leginkább érintett bankok által közzétett becslések, amelyeket a csütörtöki Financial Times összegzett, a londoni gazdasági napilap szerint újabb tápot adnak azoknak a piaci félelmeknek, hogy az egyes befektetési nagybankok még nem is tárták fel teljes egészében a hitelpiaci felfordulás tényleges hatásait.

A Citigroup azzal számol, hogy a nem teljesítő jelzálog-követelésekkel egybecsomagolt befektetési termékszegmensben a legnagyobb befektetési bankoknak 64 milliárd dollárt kell veszteségként leírniuk; ebből 44 milliárd dollár jut a kockázatterítő céllal egybecsomagolt különböző kockázatú adósságtermékek (CDO-k) 16 legnagyobb piaci forgalmazójára.

A Citigroup, világ legnagyobb bankcsoportja a hétvégén közölte, hogy csak neki várhatóan 8-11 milliárd dollárt kell leírnia értékpapírosított, subprime jelzálog-követelésekkel egybevett pénzpiaci adósságtermék-portfoliójában. A becslés nyilvánosságra hozatala után a bank New Yorkban tartott rendkívüli igazgatótanácsi ülésén bejelentette lemondását a globális pénzügyi szolgáltató csoport elnök-vezérigazgatója, Charles Prince.

A londoni City elemzői közösségében keringő előrejelzések szerint a veszteségleírások a Merrill Lynch esetében is meghaladhatják a 10 milliárd dollárt. A londoni prognózisok a UBS-nek 7,2 milliárd, a Deutsche Banknak 3,3 milliárd, a Goldman Sachsnak 4,3 milliárd, a Morgan Stanleynek 1,7 milliárd dolláros kényszerű leírást jósolnak. A JP Morgan becslése szerint a bankok, biztosítási cégek és alapkezelők CDO-portfolióiban várható leírások teljes összege 60-70 milliárd dollár között lesz.