István, Vajk
17 °C
34 °C

1,6 milliárdot költöttünk tiltott szerencsejátékra

2006.07.14. 07:53
A bankok többsége nem tartja be a tilalmat, mely szerint az online szerencsejátékokkal összefüggő tranzakciókat nem hajthatna végre. A vb alatt virágzott az elvileg tiltott szerencsejátékok forgalma, három cégnél 1,6 milliárd forintért fogadtak Magyarországról.
Jóval több pénzt nyertek a világbajnokság alatt a külföldi tulajdonban lévő magyar nyelvű internetes sportfogadási portálokon, mint a Szerencsejáték Zrt. tippmix játékán - tudta meg lapunk. A világ legnagyobb online bukmékerirodája, a Sportingbet szerint a három magyar nyelvű fogadócég (Sportingbet, Betandwin, Expekt) forgalma 1,7 milliárd forint volt a vb alatt. A sok papírforma miatt ennek több mint 95 százalékát, azaz mintegy 1,6 milliárdot fizették ki a fogadóknak. Az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. tippmixén ezzel szemben 1,64 milliárdtot kockáztattak, amelyből a nyertesek 1,03 milliárdot tehettek zsebre.

Úgy tűnik tehát, hiába keményített be tavaly novemberben a kormány a szerencsejáték-törvénytszigorításával (nem lehet reklámozni az online fogadócégek szolgáltatásait, és a bankok sem működhetnek közre a játékban), az internetes sportfogadás ellenállhatatlanul tarol.

Fogad a magyar

Az új regisztrációk száma a Sportingbetnél elérte a hatezret a vb alatt, ezzel immár 41 ezerre nőtt az összes regisztrált felhasználó száma. Emiatt az sem véletlen, hogy a társaság a tervezett forgalmának a négyszeresét realizálta az esemény kapcsán. Ráadásul az aktív játékosok száma európai viszonylatban is a hatodik legnagyobb volt, ami kiemelkedő eredménynek számít. A magyar részlegen egyébként 21,7 millió forint volt a legnagyobb egyszeri kifizetés egy kombinációs fogadásra. A cég európai egységénél ennél is jóval nagyobb, 630 000 eurós nyereményt vehetett fel egy szicíliai játékos, miután az olaszok végső győzelmére 70 000 euróval fogadott.

Nincs viszont nyerő helyzetben a magyar állam, miután tisztáznia kell az Európai Unió előtt, hogy pontosan miért is korlátozza a külföldi online sportfogadások hirdethetőségét: a Pénzügyminisztériumnak augusztus 10-ig kell elkészíteni hivatalos állásfoglalását és indoklását. Könnyen elképzelhető viszont, hogy ha nem igazítja a kormány az EU-joghoz a hazai szerencsejáték-törvényt, akkor az Európai Bíróság elé kerül az ügy.

Be nem tartott tiltások

A korlátozás egyelőre a fogadócégek mellett a médiatulajdonosokat sújtja leginkább, ugyanis komoly reklámkampányokról kénytelenek lemondani. A bankok viszont nem vették komolyan a törvény szigorítását: egy-két hazai pénzintézet kivételével a többség hajlandó közreműködni az online sportfogadásokkal kapcsolatos tranzakcióban. Aki pedig nem vesz részt, az sem a törvény szigorítása miatt marad ki, hanem mert a szerencsejátékot amúgy is nagy kockázati tényezőként tartja számon.

A Magyar Bankszövetség tájékoztatása szerint a tilalomnak a tartalma nem egyértelmű a pénzintézetek számára. Amennyiben a jogalkotó szándéka ugyanis arra irányult, hogy lakossági folyószámláról/ra engedély nélküli szerencsejáték-szervező számlájára/ról fogadás címén ne lehessen pénzt utalni, illetve fogadni, úgy az teljesíthetetlen, hiszen a bank egyrészt nem ismerheti az átutalás jogcímét, másrészt arról sincs tudomása, hogy az adott cégnek van-e Szerencsejáték Felügyeleti engedélye, illetve egyáltalán kell-e, hogy legyen ilyen engedélye.