Szilvia
5 °C
16 °C

1,6 milliárdot költöttünk tiltott szerencsejátékra

2006.07.14. 07:53
A bankok többsége nem tartja be a tilalmat, mely szerint az online szerencsejátékokkal összefüggő tranzakciókat nem hajthatna végre. A vb alatt virágzott az elvileg tiltott szerencsejátékok forgalma, három cégnél 1,6 milliárd forintért fogadtak Magyarországról.
Jóval több pénzt nyertek a világbajnokság alatt a külföldi tulajdonban lévő magyar nyelvű internetes sportfogadási portálokon, mint a Szerencsejáték Zrt. tippmix játékán - tudta meg lapunk. A világ legnagyobb online bukmékerirodája, a Sportingbet szerint a három magyar nyelvű fogadócég (Sportingbet, Betandwin, Expekt) forgalma 1,7 milliárd forint volt a vb alatt. A sok papírforma miatt ennek több mint 95 százalékát, azaz mintegy 1,6 milliárdot fizették ki a fogadóknak. Az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. tippmixén ezzel szemben 1,64 milliárdtot kockáztattak, amelyből a nyertesek 1,03 milliárdot tehettek zsebre.

Úgy tűnik tehát, hiába keményített be tavaly novemberben a kormány a szerencsejáték-törvénytszigorításával (nem lehet reklámozni az online fogadócégek szolgáltatásait, és a bankok sem működhetnek közre a játékban), az internetes sportfogadás ellenállhatatlanul tarol.

Fogad a magyar

Az új regisztrációk száma a Sportingbetnél elérte a hatezret a vb alatt, ezzel immár 41 ezerre nőtt az összes regisztrált felhasználó száma. Emiatt az sem véletlen, hogy a társaság a tervezett forgalmának a négyszeresét realizálta az esemény kapcsán. Ráadásul az aktív játékosok száma európai viszonylatban is a hatodik legnagyobb volt, ami kiemelkedő eredménynek számít. A magyar részlegen egyébként 21,7 millió forint volt a legnagyobb egyszeri kifizetés egy kombinációs fogadásra. A cég európai egységénél ennél is jóval nagyobb, 630 000 eurós nyereményt vehetett fel egy szicíliai játékos, miután az olaszok végső győzelmére 70 000 euróval fogadott.

Nincs viszont nyerő helyzetben a magyar állam, miután tisztáznia kell az Európai Unió előtt, hogy pontosan miért is korlátozza a külföldi online sportfogadások hirdethetőségét: a Pénzügyminisztériumnak augusztus 10-ig kell elkészíteni hivatalos állásfoglalását és indoklását. Könnyen elképzelhető viszont, hogy ha nem igazítja a kormány az EU-joghoz a hazai szerencsejáték-törvényt, akkor az Európai Bíróság elé kerül az ügy.

Be nem tartott tiltások

A korlátozás egyelőre a fogadócégek mellett a médiatulajdonosokat sújtja leginkább, ugyanis komoly reklámkampányokról kénytelenek lemondani. A bankok viszont nem vették komolyan a törvény szigorítását: egy-két hazai pénzintézet kivételével a többség hajlandó közreműködni az online sportfogadásokkal kapcsolatos tranzakcióban. Aki pedig nem vesz részt, az sem a törvény szigorítása miatt marad ki, hanem mert a szerencsejátékot amúgy is nagy kockázati tényezőként tartja számon.

A Magyar Bankszövetség tájékoztatása szerint a tilalomnak a tartalma nem egyértelmű a pénzintézetek számára. Amennyiben a jogalkotó szándéka ugyanis arra irányult, hogy lakossági folyószámláról/ra engedély nélküli szerencsejáték-szervező számlájára/ról fogadás címén ne lehessen pénzt utalni, illetve fogadni, úgy az teljesíthetetlen, hiszen a bank egyrészt nem ismerheti az átutalás jogcímét, másrészt arról sincs tudomása, hogy az adott cégnek van-e Szerencsejáték Felügyeleti engedélye, illetve egyáltalán kell-e, hogy legyen ilyen engedélye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?