Valér
4 °C
8 °C

Alkotmánybírósághoz fordul a Sportingbet

2005.10.13. 09:37
A Sportingbet szerint a november elsejétől szigorodó szerencsejáték-törvény ellentétes az Európai Unióban érvényben lévő szabályokkal, ezért Alkotmánybírósághoz fordul.
Az Alkotmánybírósághoz fordul a világ legnagyobb online szerencsejátékcége, a Sportingbet Plc. - tudta meg a Világgazdaság. A Sportingbet szerint a november elsejétől szigorodó szerencsejáték-törvény ellentétes az Európai Unióban érvényben lévő szabályokkal. Információink szerint óriási a növekedés a hazai online fogadási piacon. A két világcég éves szinten több milliárd forintos forgalmat bonyolít le hazánkban.

Az új törvény viszont kimondja: a szerencsejátékokkal kapcsolatban nem folytatható reklám- és propagandatevékenység. A tilalom megsértéséért a korábbiakkal ellentétben a reklámozó és a reklám közzétevője is felelős lesz.

A Sportingbet még 2004 júniusában lépett a magyar online szerencsejáték-piacra. A társaság tegnapi közlése szerint az elmúlt - július 31-ével zárult - pénzügyi évben 40,8 millió fontos, 14,8 milliárd forintos adózás előtti eredményt és 1,53 milliárd fontos forgalmat értek el. Az Európában az internetes sportfogadásokban ugyancsak élenjáró - tavaly 855 millió eurós forgalmat bonyolító - Betandwin 2005 áprilisában jelent meg magyar nyelvű honlappal. Nem sokkal később már a Magyar Labdarúgó-szövetség partnere lett a cég.

A Szerencsejáték Felügyelet álláspontja szerint törvénybe ütköző a két cég tevékenysége, mert csak olyan gazdasági társaság működtethet fogadójátékokat Magyarországon, amelyben az államnak százszázalékos vagy többségi tulajdona van. A Sportingbet álláspontja szerint azonban Magyarország területén nem működtetnek fogadójátékot, illetve a külföldi szolgáltatók magyarországi hirdetéseit nem lehet korlátozni, ha az állami monopólium is aktívan hirdeti szolgáltatását. Az Európai Unió bíróságának egy korábbi ítélete ezt egyértelműen kimondta 2003-ban.