Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Figyelmezteti Magyarországot az S&P

2008.01.31. 13:26
Gyurcsány Ferenc a reformok esszenciája, esetleges idõ elõtti távozása olyan helyzetet eredményezne, amit nagyon szorosan figyelemmel kellene követnünk – jelentette ki a Thomson Financial News-nak a a Standard & Poor's Magyarországért felelõs elemzõje. A miniszterelnökcsere a lazítás jele lenne, de már a most az adócsökkentésrõl folytatott vita is ebbe az irányba mutat.

Ronthatja Magyarország adóságbesorolásának kilátását, ha a kormány megpróbálja magát kivásárolni magát a népszerûségi válságból. A túlköltekezés egyben a forint árfolyamát is veszélyeztetné – mondta a Thomson Financial News-nak Kai Stukenbrock, a Standard & Poor's elemzõje. A szakértõ szerint lehetséges, hogy a magyar költségvetési hiány 2010-re a 3 százalékos, euróbevezetési határszint alá, 2,7 százalékra olvad: ez ráadásul különösebb erõfeszítés és áldozat nélkül is elérhetõ lenne. Ugyanakkor Kai Stukenbrock úgy gondolja, ez ennek ellenére nem fog sikerülni. Az elemzõ szerint ennek több oka is van, a legfontosabb azonban az a tény, 2010-ben választások lesznek Magyarországon.

Az S&P utoljára szeptemberben erõsítette meg Magyarország BBB+-os (az AAA, AA, A kategóriákat követõ, negyedik szintet jelentõ) besorolását. A + jel a kilátásra, azaz a várható következõ minõsítés irányára utal. Stukenbrock azonban jelezte: a besorolás javítására csak 2010-ben kerülhet legközelebb sor, akkor, ha a kormány bebizonyította, hogy fiskális lazítás nélkül is végig tud csinálni az ország egy választási évet.

Ezzel kapcsolatban viszont egyre több a kérdõjel. A kormányzat ciklus felénél az elemzõk egy rész úgy látja, hogy a koalíción belül az adócsökkentésrõl folyó vita önmagában is annak a jele, hogy a kormány visszatér a választások elõtti hagyományos költekezéshez. Stukenbrock is így látja, ugyanakkor hangsúlyozta: ha az adócsökkentés mértéke tényleg eléri a GDP két százalékát ( 550 milliárd forintot), ahogy azt az SZDSZ javasolja, az önmagában is odavezethetne, hogy a jelenlegi pozitív kilátást negatívra rontanák. A Magyarországért is felelõs elemzõ szerint azonban az adócsökkentés mértéke aligha lesz ekkora.

Az elemzõ szerint az elmúlt idõszakban jó úton haladt az ország, a kormánynak sikerült saját hiányprognózisát alulteljesítenie a tavalyi évre végül várható 5,7 százalékkal (az eredeti célkitûzés 6,8 százalék volt, amit aztán az év közben folyamatosan csökkentettek).

Elemzõk szerint ugyanakkor a mostani, negatív rekordot jelentõ népszerûségi eredmények odavezethetnek, hogy a szocialista párton belül akad kihívója a megszorításokat vezetõ Gyurcsány Ferencnek. Kai Stukenbrock szerint amennyiben ezek az idõrõl idõre kiélesedõ spekulációk végül igaznak bizonyulnak, az alighanem a fiskális fegyelem lazulásával járna együtt. Ha a reformok megtestesítõjének tekintett Gyurcsány távozna, az olyan helyzetet eredményezne, amire kiemelten oda kell figyelnünk &ndahs; tette hozzá.  • Vennék
  • Hírek