Rafael
19 °C
33 °C

S&P is visszaminősítette Magyarországot

2008.11.17. 15:37
Csatlakozott a magyar államadósságot leminősítők táborához a Standard and Poor's is, miután mai közleményével egy fokozattal "BBB"-re, illetve "A-3"-ra csökkentette a hosszú és rövid lejáratú devizában és forintban denominált kötelezettségeinket, ráadásul az új besorolások kilátása negatív, azaz további leminősítést valószínűsít. Ennek lehetőségére a hitelminősítő szakértője konkrétan is felhívja a figyelmet a közleményben. A forint és a tőzsde ezzel együtt meg sem mozdult a hírre: a BUX maradt a 0,3 százalék körüli esésnél, az euró ára maradt a délelőtti kisebb gyengüléssel elért 268-269 közötti szinten.

A leminősítést azzal indokolta az S&P térségi elemzője, Kai Stukenbrock, hogy a romló nemzetközi pénzügyi és gazdasági környezet hátrányosan befolyásolja a magyar gazdasági kilátásokat. A hitelminősítő szakértője a közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy külső finanszírozásra való rászorultság, illetve a magas magyar külső adósság fokozottan sérülékennyé teszi a magyar eszközárakat a gyengülő globális kockázati étvágy időszakában.

Az S&P szakértője azt is kiemelte, hogy a külső finanszírozási források, illetve az exportpiacok beszűkülése, továbbá a magyarországi (deviza)hitelezés erőteljes lassulása együttesen hirtelen, jelentős (2 százalékos) gazdasági visszaesést okoz majd Magyarországon. Ez rontja mind a verseny-, mind a közszféra gazdálkodási körülményeit, eredménytermelő képességét. A magyar kormány pesszimista forgatókönyvként 1 százalékos recesszióval számol a harmadszorra átdolgozott költségvetésben és a Portfolio.hu friss elemzői konszenzusa is ezt az eredményt hozta. Vannak azonban olyan elemzők, akik 2 százalék körüli, illetve annál is nagyobb recessziót jósolnak jövőre Magyarországnak.

  A térségbeli országok besorolásai a hitelminősítőknél
    S&P   Fitch   Moody's
  Magyarország   BBB   BBB   A2
  Csehország   A   A plusz   A1
  Szlovákia   A   A plusz   A1
  Szlovénia   AA   AA   Aa2
  Lengyelország   A mínusz   A mínusz   A2
  Románia   BB plusz   BBB   Baa3
  Oroszország   BBB plusz   BBB plusz   Baa2
  Horvátország   BBB mínusz   BBB mínusz   Baa3
  Bulgária   BBB   BBB   Baa3
  Ukrajna   B plusz   B plusz   B1
  Észtország   A   A mínusz   A1
  Lettország   BBB plusz   BBB   A3
  Litvánia   A mínusz   A mínusz   A2
Forrás: MTI, Index

Az S&P közleménye szerint a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelkeret, amelyet Magyarország a hónap elején kapott, stabilizálta, de nem normalizálta a magyar pénzügyi rendszer helyzetét.

Stukenbrock egyértelműsítette: ha az általuk vártnál is nagyobb lenne a gazdasági visszaesés, illetve gyengülne a politikai támogatottság a GDP-arányos költségvetési deficit 3,4 százalékosról 2,6 százalékra csökkentése mellett, akkor további leminősítés jöhet az ország adósságát illetően.

Az S&P 2006 nyarán, a költségvetési takarékossági csomag akkori ismertetése után rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a jelenlegi, közepes befektetői ajánlású "BBB plusz"-ra a hosszú futamú magyar adósosztályzatot. Ezt követően, idén október 16-án negatív figyelőlistára helyezte magyar állami adósi besorolásokat.

Az S&P az utolsó

A Fitch 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának felülvizsgálata után éppen egy hete döntött arról, hogy az eddig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkenti. Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van.

A Moody's pár nappal előbb lépett: november 7-én pénteken az utolsó, még A-osztályos besorolásba, az A3-as szintre sorolta Magyarországot, ezzel továbbra is két kategóriával a másik két intézet osztályzata felett értékeli a magyar adósságot.