Konrád
8 °C
26 °C

A kormány 259 milliót spórolt magán

2006.11.28. 08:12
A kormányzati szervezet átalakításával számítások szerint 259 millió forintot spórolt a kormány. Ezt az összeget csökkentheti azonban, ha visszatérnek a közigazgatási államtitkárok. A hárommal kevesebb miniszteren hatmillió forintot spórolt az állam.

A számítások szerint több mint 259 millió forintot spórol jövőre a kormány azzal, hogy átalakította a minisztériumokat, csökkentette a tárcák és az első számú vezetők létszámát. A megtakarítást az is növeli, hogy a tervek szerint jövőre nem változik a köztisztviselői illetményalap sem, marad 36 800 forint; a miniszterek, államtitkárok, szakállamtitkárok alapilletményének összege ugyanis ehhez kötött.

Az előző ciklusban a minisztériumi vezetők javadalmazására 707 millió forintot költöttek. A jelenlegi struktúrában ez az összeg 447,9 millió forint.

A megtakarítás a hírek szerint mégsem egyezik majd meg a fenti számokkal, ugyanis a kabinet azt tervezi, hogy a hibás döntésnek minősült közigazgatási államtitkári poszt megszüntetését valamivel ellentételezi, vagyis újabb államtitkárokat állíthat munkába 2007-ben. Ami máris tény: a parlament előtt lévő törvénymódosítási tervek (a kormányzati szervezetátalakításról szóló javaslatban) között szerepel, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) jelenlegi négy államtitkára mellé még hatot beállítanak.

Mindenesetre a számítások még úgy születtek, hogy az előző ciklus 17 minisztere helyett ma 12 dolgozik, a 45 államtitkár (politikai, közigazgatási, címzetes) feladatát 15-en látják el. A 64 helyettes államtitkárt 48 szakállamtitkár váltotta fel.

Ma egy miniszter jelenleg havi 1 234 300 forintot keres: alapilletménye a köztisztviselői illetményalap 15,6-szerese, de emellett illetménykiegészítésben s vezetői illetménypótlékban részesül. A miniszterek számának csökkentésével valamivel több mint 6 millió forintot spórol meg „magán az állam” havonta.

Jelentősebb megtakarítást az államtitkári posztok harmadolásával ért el a kormányzat: 11,3 millió forintot. Úgy, hogy az államtitkárok, szakállamtitkárok az előző ciklushoz képest 20 százalékkal keresnek többet, ám számuk csökkentése bőven kigazdálkodta ezt a fizetésbeli a bővülést.

Az államtitkárok alapilletménye a köztisztviselői illetményalap 12-szerese, s a különböző kiegészítéseknek, pótlékoknak köszönhetően havonta közel egymillió forintot keresnek. A szakállamtitkári rendszer 4 milliós megtakarítást hozott. Az e poszton dolgozók 712 ezer forintot keresnek havonta, illetményüket a köztisztviselői illetményalap 9-szereséhez kötötték, s őket is megilletik a kiegészítések és pótlékok.