16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

Harcban a Sportingbet

2006.03.13. 07:11
Adatokkal rukkolt elő a külföldi szerencsejátékok szervezésére, hirdetésére vonatkozó hazai szabályozást már korábban a magyar Alkotmánybíróság előtt megtámadó Sportingbet: eddig több mint 23 ezren regisztráltak oldalukon Magyarországról, a játékosok száma havi több mint kétezer fővel nő, naponta 5-600-an onlájn pókereznek. A Szerencsejáték Felügyelet szerint mindenki büntethető.
Bár a probléma már fél évtizede ismert, még mindig csak nyilatkozatokkal próbálnak gátat vetni az interneten - újabban egyre több helyen magyar nyelven is - elérhető szerencsejátékok terjedésének az illetékes felügyeleti szervek. Az internetes szerencsejáték-üzemeltetők közül a legaktívabb a brit Sportingbet Plc, amely honlapján nemcsak vállalja a magyarországi játékosok "beszervezését", hanem a maga eszközeivel küzd is azért, hogy anyaországán kívül máshol is elismerjék tevékenységét. A Egyesült Királyság bukmékeri engedélyével rendelkező cég azt szeretné elérni, hogy szerencsejáték-kínálatát egyes országokban ne tartsák illegálisnak, ezáltal üldözendőnek - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket John Kovacs, a Sportingbet magyarországi területet felügyelő ügyvezető igazgatója adott egy online sajtóbeszélgetésen.

Havi 2000 új bűnős lélek

Magyarországról eddig összesen 23 185 játékost regisztráltak a Sportingbet részben magyar nyelvű honlapján, amely naponta 800-900 játékos fogad, akik közül 500-600 körülien pókereznek. A regisztrált játékosok száma havonta 2000-2400-al gyarapszik. A Sportingbet forgalmának növekedése is arra készteti a szerencsejáték-szervező céget, hogy világszerte, de legalább az EU-államokban hivatalosan is elismertesse magát, hogy a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével az egyes tagállamokban hirdethesse szolgáltatásait. Ennek érdekében nemcsak a Európai Unió illetékeseihez fordultak, hanem az egyes tagállamok hatóságaihoz is, ugyanis nemcsak Magyarországon, hanem például Dániában vagy Franciaországban sem nézik jó szemmel a Sportingbet, illetve a hasonló cégek internetes játékkínálatát.

Magyarországon a vállalat az Alkotmánybíróságtól kért állásfoglalást arról, hogy üzleti ajánlata illegálisnak minősül-e.

Büntethető aki játszik

Teljesen egyértelmű azonban a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) állásfoglalása, amely szerint szerencsejátékokban való részvételre a Magyar Köztársaság területén is hozzáférhető módon kizárólag a Szerencsejáték Felügyelet engedélye alapján lehet legálisan ajánlatokat közzétenni - derül ki Oravecz László, sorsolás- és fogadásengedélyezési és ellenőrzési főosztályvezető tájékoztatásából. Ebből eredően a szerencsejáték-törvény meghatározott paragrafusaira hivatkozó SZF szerint szankcionálható az a személy, aki az itthoni felügyelet engedélyével nem rendelkező cég internetes szerencsejátékában részt vesz.

Ezt azonban az SZF kizárólag olyan jogalanyokkal szemben teheti meg, akik Magyarország területén elérhetők. A szervezet viszont nem bűnüldöző hatóság, ezért jórészt csak reklamálhat, konzultálhat, ismételten sürgetheti egy egységes nemzetközi jogszabály elfogadását, amire egyelőre kevés az esély, hiszen az egyes uniós tagállamok másként ítélik meg a szerencsejátékok jelentőségét, s nincs is jogharmonizációs kötelezettség. További ellentmondás, hogy a külföldi székhelyű, telephelyű és Magyarországon sem képviselettel, sem meghatalmazással nem rendelkező szervezőkkel szemben - joghatóság hiányában - szankcionálási céllal semmilyen magyar hatóság nem járhat el.  • Hírek
  • Hírek