Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kétmilliárd forint az új sportnapilap mögött?

2002.01.03. 13:54
Új sportnapilap megjelenése várható: valószínűleg már a jövő héten megalakul az újság kiadója és a tavaszi országgyűlési választások után kerül utcára a színes sportlap első száma. A kiadója egy kétmilliárd forintot befektetni szándékozó, eddig inkognitóját megőrző amerikai nagybank lesz. Az új lapnak még nem tudni a nevét.
Ismét nagy vállalkozásba kezd Magyarországon egy amerikai bank, még meg nem alapított lapkiadója, sportnapilapot szeretnének ugyanis létrehozni. A terv nem újsütetű, hiszen a kilencvenes évek elején Gyárfás Tamás vágyai között is szerepelt a Sport plusz hetilap mellett egy sportnapilap indítása. Kétezer tavaszán azonban nem ő, hanem a Deutsch Péter fémjelezte Híd Rádió Rt. elindította a Színes Sportot.

A Színes sportnak nem sikerült

A Ringier tulajdonában lévő közel százezres példányszámmal rendelkező Nemzeti Sportnak azonban nem jelentett konkurenciát a kezdetben harmincezres példányszámmal büszkélkedő újság, hiszen egy évet sem ért meg. A Színes sport úgy tűnt, hogy biztos háttérrel rendelkezik, de szinte egyik napról a másikra szűnt meg.

A Híd Rádió Rt. nagyobb lehetőséget látott a Színes Mai Lap finanszírozásában, és jelenleg is a lap kiadója. Egy eddig inkognitóját megőrző amerikai cég azonban ismét gondolt egy merészet, és zömmel a Színes Sport gárdájára építve várhatóan májusban útjára indítja az új sportnapilapot. Érdekesség, hogy az eredeti tervekben március 14-e szerepelt, de mára bizonyos: csak a választások után olvashatjuk az újságot.

Színes újság, nagy terjedelem

A lap ugyancsak színes lesz, és a jelenlegi orgánumokhoz képes nagyobb terjedelemben kerül az utcára, de a nevéről egyelőre még nem tudni. A Színes Sport indulása előtt a Népsport névért harcot folytattak, de végül nem sikerült megszerezni a jogot.

A tudományos kutatás támogatása is a célok között szerepel

Az MTI értesülése szerint a kiadó a jövő héten alakul meg egy amerikai nagybank és annak ázsiai leányvállalata finanszírozásával, amelyek a közeljövőben alapítványt hoznak létre többek között a lap finanszírozására is. Ez az elképzelések szerint az induláskor kétmilliárd forint tőkével rendelkezne, és céljai között szerepel a tudományos kutatás, illetve a tudományos élet fokozott támogatása is.

Információnk szerint a főszerkesztő a korábban a Nemzeti Sportnál, a Színes sportnál, és a Magyar Hírlapnál is ténykedő Szekeres István lesz, és ő már néhány szerkesztővel és újságíróval jelenleg is alkalmazásban áll. Az újságnál a hírek szerint a szokottnál magasabb fizetések várhatók.