Móric
9 °C
15 °C

Újabb postai óriástender bukhat meg

2008.10.07. 10:55
A milliárdos biciklivásárlás után a Magyar Posta újabb óriástendere került a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elé – tudta meg az Index. Értesülésünk szerint egy több százmillió forintos informatikai beszerzésben a hét pályázóból hatot kizártak, csak a legdrágább ajánlatot benyújtót nem. Vele viszont nem szerződhetnek, mert a KDB ezt nem hagyja. Az ügyről mindenki hallgat, csak annyi biztos, hogy a Posta már bő egy éve, a májusban miniszterré kinevezett, posztjáról hétfőn lemondott Szabó Pál vezérsége idején készült a tenderre.

Felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Magyar Posta egy több százmillió forintos informatikai beszerzésre irányuló szerződéskötését – értesült az Index. Lapunk tudomása szerint a KDB két héten belül tárgyal az ügyről, amelyről sem a döntőbizottság, sem a Posta nem közölt részleteket, így hivatalos forrásból nem sikerült megtudnunk, hogy mely pályázó és milyen kifogással fordult a KDB-hez.

Úgy tudjuk, hét pályázó indult június végén a Posta integrált vállalatirányítási rendszeréhez szerver és tárolóeszközök, valamint kapcsolódó licenszek szállítására kiírt tenderen. Információink szerint a jelentkezők közül hatot kizártak, és az egyedül versenyben maradt, eredetileg legdrágább ajánlatot benyújtó hetedikkel akartak szerződést kötni.

Folyamatban lévő ügyről annak lezárultáig nem kívánunk nyilatkozni – zárkózott el Tomecskó Tamás postai szóvivő az Index megkeresésére attól, hogy a rendelkezésünkre álló információkat bármilyem módon kommentálja. A KDB szintén nem adhatott felvilágosítást, szintén arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó; csak annyit közöltek, hogy az ügyről október közepén nyilvános tárgyalást tartanak.

103 424 gigabájt

A Közbeszerzési Értesítő ez év június 27-i számában jelent meg a Magyar Posta Zrt. ajánlatkérése „SAP ECC 6.0 és SAP BI 7.0 Integrált vállalatirányítási rendszeréhez szerver- és tároló eszközök, valamint kapcsolódó licencek szállítására, integrációjára, üzembe helyezésére és támogatására”. Az ajánlatkérési felhívás szerint a Posta összesen minimum 101 400 SAPS teljesítménnyel rendelkező adatbázisszervert és minimum bruttó 101 terabájt (103 424 gigabájt) kapacitással rendelkező tárolóeszközöket, valamint ehhez kapcsolódó licenszeket vásárolna. A felhívás szerint az elbírálás során egyetlen szempont volt: a legalacsonyabb árat kínáló jelentkezőt hirdették volna ki győztesnek.

A pályázatokat augusztus 14-én kellett felbontani, és az akkortól számított 15. munkanapon hirdették volna ki a győztest. A pályázat eredményét azonban azóta sem találni sem a Közbeszerzési Értesítőben, sem az Európai Uniós hivatalos lapjának online adatbázisában, a Tenders Electronic Daily-ben (TED), ami megerősíti információnkat, hogy probléma van a nyertes kihirdetésével és a szerződéskötéssel.

Elhúzódó beszerzés

Lapunk már idén tavasszal kapott információkat arról, hogy a Posta eléggé különös módon tervezi megvalósítani a Szabó Pál vezérsége idején elindított projektet (Szabót májusban infrastrukturális miniszterré nevezték ki, hétfőn lemondott). Olyan információ jutott el hozzánk, hogy a SAP-rendszer hardverplatformjához kapcsolódó informatikai fejlesztéshez az állami cég április 16-a és május 7-e között több informális ajánlatkérő levelet is kiküldött a potenciális szállítóknak.

Először 15, majd 6, végül 14 cégtől kértek ajánlatot, a levelek címzettjei között minden körben szerepelt egy bizonyos Trendex Infokommunikációs Zrt., amelyről olyan, a Posta által cáfolt információink is voltak, hogy a körlevelek előtt csak tőlük kértek árajánlatot. A válaszok között az utolsó körben bruttó 640 millió forint volt a legkedvezőbb, IBM-technológia szállítására irányuló ajánlat, miközben a már említett Trendex információink szerint nettó 840 milliós, tehát nagyjából bruttó 1 milliárdos árat ajánlott.

„A Magyar Postának az SAP-rendszer működéséhez szüksége van szerverekre. Ezek beszerzése jelentős beruházás, ezért a Posta menedzsmentje úgy döntött, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság keretmegállapodásához csatlakozva szerzi be ezeket” – reagált még májusi megkeresésünkre és információinkra Szász Katalin, a Posta kommunikációs igazgatója.

Munkakapcsolat

"A Posta két platformhoz csatlakozott, és tájékozódott a KSZF honlapján található adatokról, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelent semmilyen kötelezettséget, sem azt, hogy közbeszerzési eljárás folyna" – válaszolta tavaszi megkeresésünkre május 20-án ír levelében a kommunikációs igazgató, hozzátéve: kértek tájékoztatást a keretmegállapodásban érvényes aktuális árakról. Szász Katalin ezzel egyidejűleg cáfolta azt az információinkat, hogy először csak a több cégen keresztül közvetve – és korábban közvetlenül is – tulajdonos Rizó Mihály vezérigazgató által tulajdonolt Trendextől kértek volna ajánlatot, és azt is, hogy az a cég nettó 840 milliót kínált (a többi árról nem adtak felvilágosítást).

A tulajdonos nevének említése nem véletlen: Rizó korábban igazgatósági tag volt az azóta már átkeresztelt Ápisz Kereskedelmi Rt.-ben, ott, ahol az akkor még postavezér Szabó Pál 2001 júliusától egy éven át az igazgatóság élén állt. A személyi kötődések itt még nem értek véget: ugyanebben az időszakban volt az Ápisz-igazgatóságának a tagja Antalóczi Zoltán, aki egyfelől egy év megszakítással 2003 óta tagja Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. felügyelőbizottságának, másfelől 1999 novemberétől 2005 májusáig igazgatósági tag volt az abban az időben még Trendex Holdingnak hívott Rizó-cégnél.

Igaz, a beszerzésből akkor nem lett semmi: a Posta vezetése végül úgy döntött – már megkeresésünk után, belső körökből érkezett információink szerint részben annak hatására –, hogy a KSZF-en belüli beszerzés helyett nyílt közbeszerzési eljárást ír ki, ez történt meg június végén. Hogy ezen a Trendex részt vett-e, vagy sem – és ha igen, a kizártak közé került-e, vagy sem –, azt az érintett vállalatnál nem tudtuk meg. Nyilatkozatra jogosult személyt ugyanis számtalan próbálkozásunkra sem tudtunk elérni.

Kerékpárral kezdődött

A Magyar Postának egy éven belül ez lehet a második, komoly presztízsveszteséget okozó közbeszerzési buktája. A múlt év végén látott napvilágot a hír, hogy az állami tulajdonú nagyjából 1 milliárd forintot költene új, szlovén gyártmányú, egy győri cégen keresztül érkező postáskerékpárok beszerzésére.

Január elején még úgy volt, hogy egymilliárdért épp álmai biciklijét kaphatja meg a Posta, a szlovén biciklik műszaki paraméterei ugyanis pontosan egyeztek a kiírásban szereplő adatokkal. A Posta előbb azt mondta, ez véletlen, májusban aztán kiderült, mégsem, hiszen a pályázat győztese már fél évvel a közbeszerzés kiírása előtt tudta, milyen bicikliket kell szállítani.

Az ügy miatt a Posta belső vizsgálatot rendelt el, és kirúgta egy beosztott munkavállalóját a közbeszerzési eljárás szabályainak megsértésére hivatkozva, és az ügyben feljelentést is tett. A kirúgott dolgozó ugyanakkor az Indexnek azt állította: ártatlannak tartja magát, döntési jogköre nem volt az eljárásban – amelyet a KdB egyébként végül nem meszelt el –, és elbocsátása miatt munkaügyi bírósághoz fordult. A kerékpár-szerződést a Posta végül felmondta, ám a nyertes ennek ellenére megpróbálta a biciklik első adagját leszállítani, de azt a Posta nem vette át; az ügy várhatóan a bíróságon folytatódik.