'Nem mindegy, ki gyártja?'

Hetven-száz forintos sörök tüntek fel nemrégiben a boltok polcain. Az általában alacsonyabb alkoholtartalmú italok egy részét importálják, egy részénél azonban nem tüntetik fel az előállítót. Utánaérdeklődtünk, hogy hol is készülnek ezek az italok, aztán teszteltünk, ájulásig.
Tekintse meg képeinket.
Döbbenetesen olcsó sörök árasztották el a hazai hipermaketeket és áruházakat, bár szerencsére nem szó szerint: hetven-nyolcvan-kilencven forintért kínálnak dobozost és száz forintig többféle üvegest. A vevők túlnyomó része feltehetőleg nem tudja, hogy a meghökkentő árat az alkohol kispórolásával érik el. Az általunk egyelőre neosörnek nevezett termékek jellemző alkoholtartalma 2,9 és 4,2 százalék közötti, szemben a Magyarországon árult hagyományos sörökkel, melyeknek alkoholtartalma úgy öt százalék körül szokott lenni.. Az illetéktörvény szerint 1920 forintot kell adózni egy liter tiszta alkohol után.

Dömpingáron

A dömpingáron érkező import söröknél a származási hely általában Németország, Szlovákia és Csehország. Bár többnél felmerült a gyanú, hogy valójában itthon készülnek. Az Index három olyan terméket talált, melyeknél nincs feltüntetve a gyártó neve, és az előállítás helye. Ezek az Auchanban árult Eurolager, a Sparban kapható 3,8 százalékos Pannon Gold és a CBA szintén 3,8 százalékos alkoholtartalmú Nádor söre.

Nem kell feltüntetni

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnél az Index kérdésére elmondták, hogy a másfél hónapja módosított fogyasztóvédelmi törvény szerint a forgalmazónak csak akkor kell feltüntetni a gyártót, ha az Unión kívül készítik a terméket.

Az Auchan áruházláncnál nem kaptunk felvilágosítást arról, ki gyártja az Eurolagert. Az Index kérdésére kérdéssel feleltek: "nem mindegy, ki gyártja?", majd hozzátették, nem véletlenül maradt le a csomagolásról a gyártó. A másik két termékről, a Spar Pannon Goldjáról és a CBA Nádor söréről kiderült, hogy a Pécsi Sörfőzde Rt. gyártja.

Megkerestük a termékeket a cég honlapján, hátha többet is megtudhatunk a sörökről. A cég ismert termékei, Szalon, a Három királyok, a Tavaszi sör és a Gold Fassl mellett azonban nem találtuk a két márka ismertetőjét. A Pécsi Sörfőzde marketingosztályán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Pannon Gold és a Nádor egyedi márka, és kifejezetten a két áruházlánc számára gyártják, ezért nem szerepelnek a honlapon.

Tényleg olcsók

A Csemege Matchban az Aranyszarvas 74 forint, a 4,2 százalékos Königsberg pedig 99 forintba kerül. A szintén olcsó, bár elég erős, 4,5 százalékos Sárkány sört a Brau Union Hungária gyártja. A Köthenert - az archetipikus neosört - a németországi Köthener Brauerei állítja elő, az ital alkoholtartalma 2,6 százalékos, ára hipermaketben 80 forint körüli, pedig a termék dobozos. Ugyanennyibe kerül a cseh Litovel Classic és a veretes nevű, ugyancsak dobozos Königsberg.

Hagyjuk azonban az elméletet, és nézzük meg, mit lehet kihozni egyharmad euróból, vagyis hogyan bizonyítottak a neosörök a vakteszten. A kettes, hármas, ötös és hetes versenyző volt a legolcsóbb, a többieket részben azért vettük be a tesztbe, hogy kiderüljön, érezhető-e különbség az igazi low end és a száz forintos lélektani határt elérő, csupáncsak nagyon olcsó italok között.

1.) Eurolager 3,6/10

A gonosz eurobürokraták sörfőzési receptje: végy egy konyharuhát, főzd sokáig, hűtsd le és vond ki belőle az esetleg felszabaduló szénsavat. Ebből lesz a nemzetállamok megfojtására a brüsszeli szabadkőművesek által kitalált Eurolager. Az eredmény az élveteg Razzia Cattani szerint szigetsörszerű, a többiek inkább különféle kemikáliákat emlegettek. Habja felvert tojáshabra emlékeztetően kemény, ami ebben az árkategóriában tapétaragasztó jelenlétére utal.


2.) Litovel Classic 2,2/10

A virtigli neosör: kilencven forintnál is kevesebbért vettük, de a csomagolás igazi oldszkul sörösdobozos, nagy címerrel és sok felirattal. Ehhez képest az illatával üt először, amit tesztelőink hasonlítottak avas szalonnához, a háttérben elsuhanó, bagzó borzhoz és megnevezhetetlen iszonyathoz is. Ízanyag, alkohol és szénsav nem nagyon akad benne.

3.) Köthener 1,6/10

A németes dizájnú, jóval száz forint alatt vesztegetett doboz felpattintása után tesztelőink gyorsabban menekültek, mint Bayer Zsolt a román B-közép elől. Mogyoróval piírtott állathulla - kiáltottam én. Csimpánzketrec - sóhajtotta Razzia, aki szintén utálja a majmokat. Több napig az ágy alatt felejtett, használt óvszer - szakított a Velvet munkatársairól kialakult rózsaszín képpel Barbara. A termék halavány ízéről ennél jobban megoszlottak a vélemények. A sörkedvelő Dr Zappe kíméletlen nulla pontjától Razzia hatosáig szóródott az értékelés, de a legtalálóbb Johi volt, az aforizmák mestere: íze: minden, ami a sörben egy lánynak egyébként is fáj, és semmi, ami miatt mégis ráfanyalodik.

4.) Nádor 2/10

Volt Önnek valaha inkontinenciával küzdő kisállata, mondjuk cickány? És beleszagolt Ön valaha a kis hugyos kedvenc átnedvesedett kartondobozába? Ha a válasz nem és nem, illetve ha mindig is vágyott erre az élményre, akkor az Ön söre a Nádor. Ki tudja miért, erről az olcsó - bár a száz forintos álomhatárt a legtöbb boltban meghaladó - termékről szinte mindenkinek beteg, vagy halott állatok jutottak eszébe, pedig Lovasi Andrásnak nyoma sem volt a Klapka utcában. Édeskés, rohadt íz. Egyszer beleesett egy nyúl a telken a ciszternába, két hétig ázott, aztán szépen feloldódott, az a víz lehetett ilyen - írta például Moon. : "Kicsit még vizes volt a tiszta hamutartó., de azért belehamuztunk"-szag - tromfolt Johi, a nikotinmaradványok nagy költőnője.

5.) Königsberg 2,9/10

Újabb telivér neosörünk szintén szőrösállat-származék: fostos deguszaggal támad, oszt jön az édes, a savanyú meg a keserű íz, de a körmérkőzést az édes nyeri. A ló is szőrös, meg az ősmagyarok is azok voltak, így Nak leírása is jól tükrözi az átélteket: Nyereg alatt érlelt lóizzadság-szag, ami után az íztől letaglózva visszasírjuk honfoglaló őseink mézsörét. A harmadik kortytól beszűkült tudat megengedően hasonlítja az előzőekhez: ha nincs már Kőbányai sem a boltban, ezt még meg lehet venni. Vész esetén tényleg megiható gyomorperforáció nélkül, erre fel a relatíve magas pontszám.

6.) Heineken 4,4 /10

Merész, de nem szokatlan húzással valódi sört töltöttem a hatos számú poharakba. Bár az eddig elfogyasztott neosörök + Főnix cigaretta (helyzetkomikum!) miatt ekkor már olyan állapotban éreztük magunkat, mint kezdő punk az oldószergyárban, a Heineken - ha nehezen is - de nyert. Vagyis még nem haltak el végképp az ízlelőbimbóink. Az viszont mindekit óvatosságra inthet, hogy a termék fogyasztása után Hajninak már bejöttek Szabó kolléga poénjai.

7.) Arany Szarvas 1,4/10

Igazi kísérleti ital volt a következő versenyző, amennyiben alkotói megpróbálták megvalósítani a magyarság évezredes álmát, a sör és a fröccs fúzióját. Nyilván ezért a historizáló elnevezés. A savanyú, csípős, fémes kicsit pezsgős elegyet Moon csótányszagra hivatkozva a szobafenyőre öntötte, ami azonban életben maradt. Zappe főszerkesztő-helyettes, aki amúgy konszolidált, sőt mondhatni aranyszőke fiú, úgy érezte magát az első kortyok után, mint egy hajléktalan a Körtéren, hazafelé egy Tankcsapda-koncertről, ahol a kannás bor mellé becsúszott egy korsó sörszerű lé is. Nak a nyolcvanas évek rossz emlékű Spatenjára asszociált.

8.) Sárkány 2,3/10

A fanyar, gépi illat alól egy valaha virágzó nemzetgazdasági ágazat válságának minden fájdalma sejlett fel. Elhagyott TSZ-melléküzemág, zsíros, rozsdás vasak, savanykás szomorúság - jegyeztem fel, pedig nem is én vagyok a XXI. század válasza Végh Antalra. Razzia egy óvodai konyha padlójára gondolt felmosás után, Hajni egy focicsapat átizzadt pólóira, Johi az irhabundására egy nagyobb kocsmázás után. Két sörrajongó tesztelőnk is megjegyezte azért, hogy az utóíze enyhén sörszerű, így nagyon lehűtve és még jobban berúgva akár egy egész palackkal is képesek lennének meginni belőle.

A teszt eredménye tehát az lett, hogy sajnos tényleg a legolcsóbbak a legborzasztóbbak. És hogy az alkohol mégsem minden, hiszen a Sárkány hiába erős ebben a mezőnyben, mégsem villogott. Az egyetlen meglepetést az Eurolager okozta, hiába a morbid név és a ronda címke. Most pedig búcsúzunk és indulunk büfizni.  • Hírek
  • Csok