Vilmos
21 °C
33 °C

Mert itt a legszebbek a lányok

2007.09.22. 08:50
Mostanában egyre több jelmezbe öltözött, hangos és részeg külföldit láthatunk a különböző szórakozóhelyeken. Budapesten is fellendülőben van a legénybúcsú-turizmus, Prága és Krakkó mellett ez a legnépszerűbb hely a kétnapos hétvégi partikra.

A legénybúcsút persze el lehet intézni néhány sörrel a megszokott bárban, külföldön azonban egyre megszokottabb, hogy egy pörgős, de olcsó városba utaznak, elbúcsúztatni a házasulandó vőlegényt. Az effajta turizmus a fapadosok megjelenésével lendült fel, addig csak a tehetősebbek engedhették meg magunak az ilyen szórakozást. Azóta bármilyen keresetű és társadalmi helyzetű fiatal elutazhat egy közép-európai nagyvárosba.

Olcsón fapadossal

A repülőjegy viszonylag olcsón megvan, Nyugat-Európa minden tájáról indulnak Budapestre fapados járatok. A legtöbben Nagy-Britanniából jönnek, vannak cégek, amelyek csak erre az országra specializálódtak. Jellemzően 25-40 év közötti férfiak jönnek, általában 5-20 fős csoportokban.

A szervező cégeknek két fajtájuk van, az egyik korábbi tevékenysége mellé veszi fel ezt is a szolgáltatásai közé, de akadnak kifejezetten a legénybúcsúk szervezésére alapított és szakosodott vállalkozások is. Az egyik legnagyobb ilyen, a Stag Republic 2000-ben alakult és kifejezetten a brit piacra koncentrál.

Sztriptízlányok és sör

Hogyan is zajlik egy ilyen hétvége. A vendégek általában programcsomagok közül választhatnak. Mindegyik csomag része, hogy a repülőtéren várják a vendégeket, egész idő alatt idegenvezető kíséri őket, általában több pubot, szórakozóhelyet meglátogatnak. Az árban benne van két éjszaka valamelyik belvárosi szállodában, illetve általában az első kör sör is.

Persze számtalan csomagból és külön programból lehet választani. Az alapcsomagban általában van még egy vacsora, kocsmakörút idegenvezetővel (általában 4-5 szórakozóhelyet látogatnak meg egy éjszaka), az első kör sör, illetve egy sztriptízbárba ingyenes a belépés. Vannak olyan csomagok is, amelyeknél az első tánc is benne van az árban. Általában 80-90 fontba (30 ezer forintba) kerülnek a csomagok (a repülőjegy ára ebben nincs benne).

Ezen felül a határ a csillagos ég. A bulizást már a reptéri transzferben el lehet kezdeni, a katalógusból kiválasztott sztriptíztáncosnő pedig akár a buszon levetkőzik. A buli a szállodában folytatódik, ahová szintén lehet kérni táncosnőt. Vacsora után előáll a limuzin – italokkal és lányokkal –, és kezdődhet a rövid városnézés. Ezek után jönnek a szórakozóhelyek és a sztriptízbárok. Az utóbbiakból az elsőbe általában ingyenes a belépő (illetve bele van építve a csomag árába), és az első néhány kör sört is fizetik.

Bejáratott helyek

A cégek bejáratott helyekre viszik a turistákat, a megkérdezett vállalkozások vezetőinek elmondása szerint sok helyen ismerik a tulajt, így nem húzzák le a vendégeket. Külföldön is nagy port kavartak azok a néhány évvel ezelőtti esetek, amikor tízezreket, sőt százezreket fizettettek ki turistákkal néhány üveg sörért vagy borért Budapesten. A cég honlapjain is úgy reklámozzák a szolgáltatásokat, hogy rendezvényszervezővel és indegenvezetővel sokkal olcsóbban kijön az egész út, mintha maguk a legények organizálnák ezeket az utakat.

Sokan csak inni és bulizni jönnek, de lehet nappali programokat is választani: lovaglás, céllövészet, gyógyfürdők, gokart, bungee jumping, retrorali Trabanttal. Ha valamilyen nappali programot is választanak a külföldiek, az ár 130-170 fontra (50-60 ezer forint) ugrik.

Vad britek

A budapesti legénybúcsúk egyre népszerűbbek a külföldi fiatalok körében – nyilatkozták az Indexnek a szervező cégek. A Budapest Madnessnél azt mondták, egyre többen utaznak a céggel, ez részben a jó szolgáltatásoknak, részben a cég növekedésének köszönhető. Tavaly ősszel volt visszaesés a zavargások miatt, akkor nagyon sok utat mondtak le, Nagy-Britanniából szinte nem is jöttek. Tavasszal azonban visszatértek a vendégek.

Hasonlóan nyilatkoztak a Budapest Funnál. Koltai Tamás cégvezető tapasztalatai szerint a legnagyobb forgalom tavasszal és ősszel van, nyáron inkább tengerparti helyekre utaznak szívesen.

A Budapest Madness és a Stag Republic kifejezetten a britekre specializálódott, a Budapest Fun azonban az olasz, francia és spanyol vendégekre is. Koltai szerint ennek oka egyrészt az, hogy a brit piac már telített, másrészt az angoloknak rettegett hírük van, törnek-zúznak, elengedik magukat. A Budapest Madnessnél elismerték, az angolok tényleg bulizós csapat, máshogy szórakoznak: szeretik a feltünőséget, jelmezekbe öltöznek (a vőlegény farkasnak, a többiek nyúlnak, vagy a vőlegény gorillának, a többiek szafaris vadásznak), letolják a nadrágjukat, ilyesmi. Az idegenvezetők azonban felkészültek ezekre a helyzetekre, akadnak ugyan problémák, de tudják kezelni a nehéz szituációkat.

Visszatérő vendégekről is be tudtak számolni a cégek. A külföldieknek az tetszik igazán, hogy vigyáznak rájuk, jó helyekre viszik őket. Mindegyik csapatnak más a zenei ízlése, a szervezők erre is figyelnek. Ráadásul a nyugat-európai fiataloknak Budapest olcsó, még a szórakozóhelyeken is kevesebbért kapják az alkoholt, mint otthon. De a legfontosabb, amiért szeretnek ide járni – ezt az összes megkérdezett kiemelte – hogy "itt a legszebbek a lányok".