Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nyűgös pincérek

2004.08.06. 15:03
Nem tartja be a jövedéki törvény új, a szeszes italok napi számbavételére vonatkozó rendelkezéseit a vendéglátóhelyek jelentős része. Az országgyűlés akár nyári rendkivüli ülésen is módosíthatja a törvényt.
A vendéglősök legalább 50-60 százaléka betartja a standolásra vonatkozó előírásokat, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Kisosz) felmérése szerint négy megyében is hetven-kilencven százalékos a jogszabály "betartási mutatója". Antalffy Gábor, a szervezet ügyvezető elnöke szerint ugyanakkor a standolók valószínűleg nagy hibaszázalékkal dolgoznak: a jogalkotó egyebek között azzal sem számolt, hogy a napi munka után, a zárást követően a munkára kötelezett pincérek már túlságosan fáradtak ahhoz, hogy a méréseket pontosan elvégezzék, és sok lehet az elírás is. A Kisoszhoz már számos olyan jelzés is érkezett, hogy a standolás miatt több pincér egyszerűen felmondott.

Módosítás vagy felfüggesztés

A kormány illetve a szocialisták augusztus 16-ra minden érintett szervezet bevonásával egyeztetést kivánnak összehívni, mondta az Indexnek Karakas János szocialista képviselő. A politikus úgy véli, hogy akár a Fidesz által kezdeményezett augusztus végi rendkívüli ülésre elkészülhet egy, a vedéglősöket is megnyugtató törvénymódosítási javaslat. Ugyanakkor ha mégsem sikerülne konszenzusra jutni, Karakas János szerint nem támogatandó az a fideszes javaslat, amely a rendkívüli ülésen egyszerűen hatályon kivűl helyezné az augusztus elseje óta élő rendelkezéseket. Ha azonban szeptemberre sem sikerülne minden fél által elfogadható megoldást kidolgozni, Karakas szerint is fel kell függeszteni a törvényt.

Nem büntet, csak figyelmeztet a VPOP

A VPOP egyelőre nem büneteti meg a jogszabályt rosszul vagy egyáltalán be nem tartó vállakozásokat, csak figyelmezeti őket, mondták a vámőrség sajtóosztályán. A visszaesők ugyanakkor már számíthatnak pénzbírságra is. Célirányos, kifejezetten a standolás betartását vizsgáló ellenőrzést egyelőre egyetlen megyében sem szerveztek. A rutinszerű vizsgálatok keretében azonban kitérnek az új előírások betartására is, de arról, hogy az első héten hány vállakozásnál jártak és milyen tapasztalatokat szereztek, az országos parancsnokságnak még nincsenek adatai. A vám- és pénzügyőrségnél eddig harmincezer vállakozás hitelesítette az elszámolóívét. A standolási kötelezettség országosan hatvan-hatvanötezer éttermet és ugyanennyi kisebb bárt, kocsmát érint, Antalffy Gábor szerint a különbség részben azzal magyarázható, hogy sok cég több egységet is üzemeltet.