Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Eltörlik a standolást

2004.08.25. 08:27
Immáron a kormány is egyértelműen a napi standolás eltörlése mellett foglalt állást, a kabinet saját javaslatot nyújt be a jövedéki törvény módosítására. Ha a parlament a jövő heti rendkívüli ülésén dönt a kérdésben, már szeptember elejétől megszűnhet a kötelezettség.
A kormány az augusztus elsejétől bevezetett napi standolás kötelezettségét immár eltörölné, s erről módosító törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlés augusztus 27-i rendkívüli ülésére. Abban az esetben, ha a parlament jóváhagyja a módosítást, az a törvény kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A változtatásra azért van szükség, mert a végrehajtás folyamán több esetben is gyakorlati probléma merült fel. A standolás bevezetése korábban komoly tiltakozást váltott ki a vendéglátós szakmánál.

Eddig sem büntettek

A módosítás - amennyiben elfogadják - aligha lesz visszamenőleges hatályú, ugyanis a VPOP tájékoztatása szerint augusztus elseje óta nem büntettek meg senkit, sőt, még csak kilátásba sem helyeztek bírságot - mondta a NAPI Gazdaságnak Tompa Sándor, a idegenforgalmi bizottság szocialista alelnöke, akinek véleménye szerint a borhamisítás megelőzése érdekében mobil minősítő laborokat is üzembe kellene helyezni.

Engedélyezett palacknyitás

Az új javaslat a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény azon részét is módosítja majd, amelynek értelmében a vendéglátóhelyek eladóterében italfajtánként mindössze egy-egy bontott palackot lehet tartani. A javaslat szerint ezt úgy módosítanák, hogy a kiszolgáló helyiségekben az egy liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb öt-öt, az egyliteres és annál nagyobbak esetében pedig választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot, kannát lehet tartani.