Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Csökkentik az italválasztékot a vendéglátók

2004.08.02. 16:02
Az érintett érdekvédelmi és kormányzati szervezetek között augusztusban megkezdődhetnek az egyeztetések a standolást előíró, augusztus 1-én hatályba lépett törvény módosításáról. A KISOSZ szerint addig is csökkenhet az italválaszték a vendéglátóhelyeken.
Ezt az egy hónapot fél lábon is ki kell bírni, de a KISOSZ egyértelműen arra számít, hogy szeptemberben az Országgyűlés módosítja a jövedéki törvény standolást előíró szakaszait - mondta az Indexnek a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke. Antalffy Gábor szerint tagjaik döntőrészt végrehajtották az új előírásokat, ám a vasárnap esti első standolásról még nem gyűjtötték össze a tapasztalatokat. A szervezet korábbi felmérése szerint ugyanakkor a szeszes italok napi tételes számbavétele legalább 1-1,5 órás többletmunkát jelent a vendéglátóknak.

Szűkítik a kinálatot

Az új szabályozás egyik következménye ezért az lehet, hogy a vendéglátóhelyek szűkítik a kinálatot. Kevesebb féle italt tartva ugyanis lényegesen csökkenhet a standolás időtartalma, ez azonban a vendéglátás minőségének rovására megy. A Kisosz nem tud arról, hogy hétfőn már megkezdte volna az ellenőrzéseket a vámőrség. A pénzügyőrség korábban jelezte, az első időben csak figyelmeztetik a jogszabályt sértő vállakozásokat, de mint Antalffy Gábor hangsúlyozta az idegenforgalmi szezon közepén egyetlen vendéglátóhely sem kockáztathat.

Mindenki egyeztetne

A Hegyközségek Nemzeti Tanács hétfőn megismételte korábbi, az érintett érdekvédelmi és kormányzati szerveket közös tárgyalásra invitáló felhívását. Urbán András főtitkár hangsúlyozta: továbbra is szükségesnek látják a szeszes italok forgalmának napi ellenőrzését, és nem pusztán a borhamisítások visszaszorítása miatt. A főtitkár szerint ugyanis jelentős károkat okoz a szőlősgazdáknak és borászatoknak az adójogszabályok megkerülésével illetve megtévesztő címkéval forgalomba hozott, tekintélyes mennyiségű bor is. A HNT szerint így a szabályok egyszerűsítésére, de nem eltörlésére lenne szükség.

Kannás borok

Antalffy Gábor szerint az informális csatornákon jelenleg is zajló egyeztetések alapján a megoldás az lehet, ha a standolás a vendéglátókat illetően kizárólag a kannás borokra vonatkozna. A palackos borok esetében a felelősség a forgalmazókat illetve termelőket terhelné a szabályok betartásáért, míg a többi szeszes ital esetében megszüntetnék standolást.