Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A volt MVM-es Kocsis István a MÁV-Start elnöke

2008.06.14. 15:45
Az MVM márciusban távozott vezérigazgatója a személyszállító állami vasúttársaság elnöke lett. Dr. Kocsis István az államtitkárrá kinevezett Csepi Lajost váltja az igazgatóságban és annak élén.

Július elsején ünnepli majd első születésnapját a MÁV-START Zrt. (várhatóan a Közlekedési Múzeumban), ám már a harmadik elnök áll a cég élén.

Az első elnöknek, Mosóczi Lászlónak (aki egyben vezérigazgató is volt) a januári hófrászt követően kellett távoznia - hivatalosan féléves megbízatásának lejárta miatt, ő most a MÁV Zrt.-nél üzletági általános vezérigazgató-helyettes. Kákossy Csaba közlekedési miniszter január 22-én mutatta be a MÁV-Start megújult menedzsmentjét, köztük a cég igazgatóságának új elnökét, Csepi Lajost, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ akkori főigazgatóját.

Szabó Pál közlekedési miniszter kérésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2008. május 15-i hatállyal Csepi Lajost a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) közlekedési szakállamtitkári teendőinek ellátásával bízta meg. Csepi új beosztásával összeférhetetlen volt a MÁV-Start elnökségi tagsága, így lemondott az elnökségről és az igazgatósági tagságról.

Dr. Kocsis István a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatója volt március közepéig. Felmentését a miniszterelnök kezdeményezte, miután Kocsis nem értett egyet az MVM szétdarabolásával és esetleges privatizálásával. Jelzésértékű, hogy Kocsis most ismét egy állami tulajdonban lévő társaságnál kapott vezető beosztást.

A volt MVM-vezér neve nemrég a BKV vezérigazgatói pályázatának kapcsán is felmerült, ahol esélyesként tekintenének rá. Ezt nem zárja ki a MÁV-Start elnöki posztja, a BKV-t korábban irányító Aba Botond ugyanis egy évtizeden keresztül igazgatósági tag volt a MÁV-nál, és most épp a MÁV-Start felügyelő bizottságát vezeti.