A volt MVM-es Kocsis István a MÁV-Start elnöke

2008.06.14. 15:45
Az MVM márciusban távozott vezérigazgatója a személyszállító állami vasúttársaság elnöke lett. Dr. Kocsis István az államtitkárrá kinevezett Csepi Lajost váltja az igazgatóságban és annak élén.

Július elsején ünnepli majd első születésnapját a MÁV-START Zrt. (várhatóan a Közlekedési Múzeumban), ám már a harmadik elnök áll a cég élén.

Az első elnöknek, Mosóczi Lászlónak (aki egyben vezérigazgató is volt) a januári hófrászt követően kellett távoznia - hivatalosan féléves megbízatásának lejárta miatt, ő most a MÁV Zrt.-nél üzletági általános vezérigazgató-helyettes. Kákossy Csaba közlekedési miniszter január 22-én mutatta be a MÁV-Start megújult menedzsmentjét, köztük a cég igazgatóságának új elnökét, Csepi Lajost, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ akkori főigazgatóját.

Szabó Pál közlekedési miniszter kérésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2008. május 15-i hatállyal Csepi Lajost a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) közlekedési szakállamtitkári teendőinek ellátásával bízta meg. Csepi új beosztásával összeférhetetlen volt a MÁV-Start elnökségi tagsága, így lemondott az elnökségről és az igazgatósági tagságról.

Dr. Kocsis István a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatója volt március közepéig. Felmentését a miniszterelnök kezdeményezte, miután Kocsis nem értett egyet az MVM szétdarabolásával és esetleges privatizálásával. Jelzésértékű, hogy Kocsis most ismét egy állami tulajdonban lévő társaságnál kapott vezető beosztást.

A volt MVM-vezér neve nemrég a BKV vezérigazgatói pályázatának kapcsán is felmerült, ahol esélyesként tekintenének rá. Ezt nem zárja ki a MÁV-Start elnöki posztja, a BKV-t korábban irányító Aba Botond ugyanis egy évtizeden keresztül igazgatósági tag volt a MÁV-nál, és most épp a MÁV-Start felügyelő bizottságát vezeti.  • Tippek
  • Árfolyam