Valér
4 °C
8 °C

Straub: Nem nekem kell nyilatkozni a saját pozíciómról

2006.08.31. 15:12
Nem számít a montenegrói leánycég által kötött szerződések vizsgálatának lezárultára a Magyar Telekom októberre összehívott rendkívüli közgyűléséig Straub Elek. Ez az a körülmény, amely miatt képtelen lezárni a tavalyi üzleti évet az MTelekom. A cég elnök-vezérigazgatója szerint a Deutsche Telekom álláspontja nem változott, a magyar vezetést sikeresnek és felelősségteljesnek tartják.

A hazai intézményi befektetőket elsősorban az érdekli, hogy a vállalat eredményei hogyan alakulnak: az első féléves eredményekről augusztusban adtunk tájékoztatást, akkor az érdeklődés nagy, az eredmények pedig jók voltak. Látható, hogy a Magyar Telekom abba az irányba halad, amit a cég vezetése az év elején kijelölt, a kitűzött célok nincsenek veszélyben - közölte az Indexszel Straub Elek.

A montenegrói titok
A montenegrói leányvállalatánál hónapok óta tartó belső vizsgálatról annyit lehet tudni, hogy két szerződést érint. Ezekről azt gyanítják, hogy megsértették a hatályos jogszabályokat és a cég belső kontrollrendszerét. Mint megírtuk, a hétszázmillió forint értékű tanácsadási szerződésekre kiadott pénz offshore cégekhez került, sőt magát a szerződést is egy offshore céggel kötötték.

A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója a hazai intézményi befektetők Budapesti Értéktőzsde által szervezett találkozóján lapunknak azt mondta: cége érzi a befektetők bizalmát, akik a vállalatok értékteremtőképességét ítélik meg, így azt, hogy a mobilszolgáltatásokban az MT sokadik hónapja növeli részesedését, csökkent a vezetékes üzletág hanyatlási üteme, jelentősen gyorsult a szélessávú szolgáltatások kereslete.

Nem lesz egyhamar vége

Részben nem tudok, részben nem is válaszolhatok arra, mi történt - felelte az elnök-vezérigazgató a vizsgálat tárgyát képező, a montenegrói leánycég által kötött szerződésekkel kapcsolatban, egyebek között személyes és üzleti adatok védelmére hivatkozva. Azzal kapcsolatban, meddig tarthat még a külső szakértő (könyvvizsgáló) által végzett vizsgálat, Straub hangsúlyozta: míg kezdetekor tapasztalat híján nem is volt reális alapja annak, hogy ezt megjósolják, ma úgy látja, bár szeretnék, ha mielőbb befejeződne a folyamat, az USA-ban gyakori hasonló vizsgálatokhoz képest nem telt el sok idő. A vezérigazgató ugyanakkor nem hiszi, hogy az októberre összehívott rendkívüli közgyűlésig lezárulna a vizsgálat.

Osztalékfizetésre így aligha kerül sor. A könyvekben szereplő pénzt addig a Magyar Telekom használja, ismerte el a vezérigazgató, aki szerint ennek van számszerűsíthető értéke, de ezt nem kívánta sem megjelölni, sem a montenegrói szerződésekben szereplő vitatott összegekkel összevetni.

A németek bíznak a magyar vezetésben

A vezérigazgató szerint cégének nem kell arra számítania, hogy a tavalyi üzleti év beszámolóinak hiánya miatt az amerikai felügyeletei hatóságok (a MTelekom-részvényeket az USA-ban is bevezették) bírságot szabnának ki, és a két, a hazai pénzügyi felügyelet által kiszabott bírság után itthon sem számít további büntetésre.

Nem nekem kell nyilatkozni a saját pozíciómról - fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a vizsgálat elhúzódása miatt az anyacég, a Deutsche Telekom esetleg személyes felelősség kérdését is felveti. Straub Elek szerint a DT álláspontja változatlan a magyar vezetést illetően, "sikeres, a munkáját felelősséggel végző vezetésnek tartanak bennünket".