Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Májusi eső strandbezárást hoz

2006.06.01. 15:47
Hideg volt a strandszezon első hónapja, pangtak a szabadtéri fürdőhelyek. A meteorológusok szerint a hűvös tavalyi nyár után megint rossz idők jönnek az üzemeltetőkre. A strandosok szerint az időjósok csak elijesztik az embereket.

Májusi eső aranyat ér - tartja a régi a közmondás, a tétel azonban legfeljebb az agráriumban állja meg a helyét. Május amúgy nem tartozik a strandszezon erős hónapjai közé, azért sem, mert nem sokan érnek rá. A június közepi iskolazárás után indul be rendesen a szezon, ekkor a családok tömegesen látogatnak a fürdőhelyekre. Persze csak akkor, ha jó az idő. Májusban a szokottnál sokkal kevésbé volt az, alig néhány nap volt nyárias. Mint kiderült, ez annyira megviselte az üzemeltetőket, hogy sokan egyáltalán nem óhajtottak nyilatkozni, mások visszavonták az elmondottakat, nehogy ezzel is elriasszák reménybeli vendégeiket. És voltak, akik mérgesek lettek a meteorológusokra, amiért nyárra is vacak időt ígérnek.

Lépcsőzetes taktika

A strandoknak már évek óta nem megy jól a szezon első hónapjában. A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Rt. - többek között a Csepeli, a Csillaghegyi, a Palatinus és a Dagály strand üzemeltetője - már tavaly sem egy időben nyitott mindenütt, osztotta meg taktikáját az Indexszel Mogyorósi Ferenc, a cég osztályvezetője. A Csepeli és a Csillaghegyi tavaly május 20-án kezdett - igaz, az előkészületeket korábban megtették, így ha jó idő lett volna, egy héttel hamarabb is nyithattak volna. A Palatinusnak és a Dagálynak van állandó fürdőrésze, ott május 1-jén volt értelme megnyitni a szabadtéri strandot is.

A lépcsőzetességet a korábbi májusok rossz tapasztalata miatt vezették be, de a veszteséget az üzemeltetők azzal is csökkenthetik, ha a rossz időre tekintettel egyszerűen nem nyit ki a strand egy adott napon, vagy esetleg már délben bezár. Utóbbira is volt példa idén májusban, mondta Mogyorósi.

A nagy fürdőknek jobban megy

A korábbi évekhez képest gyengébb volt a május, igaz, a gyógyfürdő megemelkedett forgalma valamennyire kompenzálta a szabadtéri strand gyenge látogatottságát, mondta az Indexnek Cséfán Lajos, a gyulai Várfürdő igazgatója, a Fürdőszövetség strandszekciójának elnöke. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt.-nél is erről számoltak be: a gyógyfürdők forgalma 5-10 százalékkal nőtt a rossz idő miatt. A pancsolni vágyók egy része ugyanis nem tesz le céljáról, inkább fedett helyre megy. A Széchenyi fürdő például stabilan tízszázalékos pluszt hoz mostanában.

Üdülési csekkel strandbelépőt
Üdülési csekkel is látogathatók júniustól a Budapest Gyógyfürdői Rt. fürdői, adta hírül az MTI. Mogyorósi Ferenc osztályvezető szerint a hét végén újabb két strand, a Római és a Paskál is megnyitja kapuit. A Pünkösdfürdői a hónap közepén nyit. A Rudas gőzfürdőrészlegét a tavaly decemberben bevezetett heti két fél nap helyett ezután egy teljes napon, kedden reggel 6 órától este 8 óráig használhatják majd a nők. Ezután szombat mellett vasárnap is közösen használhatják a gőzt a fürdőruhás nők és férfiak.

Összességében azoknak a helyeknek megy jobban, amelyekben van gyógy- vagy termálvíz is. Erre példa Gyula, de a kategóriába tartozó intézmények közül nem mindegyik szárnyal. Az Eger közelében található bogácsi strandon például gyenge volt a május, nyolcezer látogatóval, a tavalyi első hónaphoz képest tíz százalékkal esett vissza a forgalom, mondta el az Indexnek a Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezetője, Ráski László. Itt a szabadtéri strand mellett a termálfürdő forgalma is csökkent, ennek ellenére minden nap nyitva voltak.

Olyan vidéki, a termálvizet nélkülöző strand is van, ahol a forgalom májusban minősíthetetlenül alacsony volt, a strand mégis nyitva várja a jobb időt; ez a helyzet például az ugyancsak hevesi Bükkszéken.

A gyulai Cséfán Lajos szerint nem elég a termálvíz, a szabadtéri strandok nehezen tudnak átállni, ha a környéknek nincsenek gyógyvizes hagyományai. Az átálláshoz a termálvíz mellé ugyanis költséges beruházások is kellenek. A nehezen gazdálkodó strandok egy része örülhet, hogy egyáltalán ki tud nyitni, a fejlesztésekre semmi pénz sem marad. Annyit tudnak tenni, hogy reménykednek a jobb időjárásban, mondja Cséfán.

Felelőtlen meteorológusok

A fürdőszövetségi strandszekcióelnök szakmailag megalapozatlannak tartja, hogy a meteorológusok már most arról beszélnek, milyen idő lesz a nyáron. Cséfán szerint azok, akik itthon tervezték tölteni a nyarat, a rossz időjárásról szóló hírek miatt is inkább külföldre gondolhatnak.

A héten egyébként azt mondták, egész nyáron két hét lesz igazán jó, egyébként hűvös, csapadékos időjárásra számíthatunk. Ezek után nem meglepő, hogy az egyik strand üzemeltetője azzal hárította el érdeklődésünket: elég, hogy a meteorológusok ijesztgetik az embereket, ne várjuk, hogy a pocsék májusi adatokkal még ő is zavarba hozza a vendégeket.