Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bajban a strandok és az aquaparkok

2005.08.19. 07:57
Emberemlékezet óta nem volt ilyen rossz idő a Balaton-parton - értékelte a 2005-ös strandszezont Tóth Béla, a Balatontourist marketingigazgatója. A strandok mellett komoly veszteségeket könyvelhettek el az elsősorban a magyar fürdőzőket váró büfék és vendéglátóhelyek, de az aquaparkok is, például a mogyoródi Aquarénában százmilliós nagyságrendű bevételkiesést okozott a szeszélyes időjárás. A rossz idő visszavetette a dinnyefogyasztást, nem látnak azonban egyelőre okot a panaszra az ásványvíz-, a sör- és a jégkrémgyártók.

A viharok és esőzések okozta vagyoni károkra augusztusig több mint 900 millió forintot fizetett ki a Generali, amely a május óta tartó és augusztus elején újra intenzívebbé váló csapadékos időszak miatt számos dolgozóját csoportosította át vagy hívta vissza szabadságról, hogy ügyfelei mielőbb hozzájuthassanak a pénzükhöz.

A rossz idő miatt

Emberemlékezet óta nem volt ilyen rossz idő a Balaton-parton - értékelte a 2005-ös strandszezont Tóth Béla, a Balatontourist marketingigazgatója. Amikor jó idő volt, látogatói rekordok dőltek meg, és a nagyobb fürdőzőhelyek zsúfoltsága miatt a kis strandok is megteltek vendégekkel. A többnapos esőzések azonban a víz lehűlésével jártak, ami főleg a hazai turistákat riasztotta el. Így komoly veszteségeket könyvelhettek el az elsősorban a magyar fürdőzőket váró büfék és vendéglátóhelyek is. Ezeken a helyeken már a szezonban is gyakori jelenséggé vált a személyzet leépítése.

A tavalyi év után azt hittük, nem lehet rosszabb idő, de tévedtünk - csatlakozik a Balaton-partiakhoz Vándor Ottóné, a Pápai Várkertfürdő értékesítési referense. Amikor sütött a nap, megtérült a marketingbe fektetett energia és költség, de a mostoha időjárás miatt nem sikerült túlszárnyalnunk a 2004-es évet, ami szintén nem volt rózsás. Pozitívum, tette hozzá a értékesítési vezető, hogy a tapasztalatok szerint a fürdő 50 kilométeres vonzáskörzete 150-200 kilométeresre nőtt; gyakori a budapesti, soproni, miskolci vendég is. A mezőkövesdi Zsóry fürdőben a július-augusztusi hétköznapokon megszokott 3000 ember helyett átlagosan ezren fordultak meg a strand területén.

Már a csúszda sem a régi

Tavaly legalább a július-augusztus jól sikerült - mondta Kovács József, a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Rt. vezérigazgatója. Idén az egyhetes júliusi kánikulán kívül gyakorlatilag nem volt strandidő, tette hozzá. A külföldiek vendégszámát illetően elérték a 2004-es mértéket Mezőkövesden; elsősorban Németországból érkeztek a nyaralók, de említésre méltó a lengyelek és a szlovákok száma is. A kedvezőtlen nyári időjárás a csúszda- és élményparkok forgalmát is jelentősen visszavetette. A mogyoródi Aquarénában például eddig a teljes idényre tervezett vendégszám hatvan százaléka jött össze. Így százmilliós nagyságrendű bevételkiesést okozott a rossz idő, miután 180 ezer belépőjegy helyett mindössze 82 ezer darabot értékesítettek - mondta lapunknak Laczkovszky András ügyvezető igazgató.

A hajdúszoboszlói Aquaparkban tavaly óta jelentősen, 3600 forintról 2000 forintra csökkent a napi belépőjegy ára, ennek ellenére itt is megcsappant a forgalom. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Rt. a strandfürdővel, a gyógyszolgáltatással és más üzletágakkal együtt kezeli a csúszdaparkot, ezért nincs adat az Aquapark forgalmára vonatkozóan, de összességében az előző évhez képest 3 százalékos árbevétel-kieséssel számolnak - nyilatkozta lapunknak Kircsi Lajos, a cég gazdasági igazgatója. A lapunk által megkérdezett szakemberek egyhangúan úgy vélik, a meteorológusok által szeptember elejére jósolt meleg idő már csupán tűzoltásra lehet elég.