Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bajban a strandok és az aquaparkok

2005.08.19. 07:57
Emberemlékezet óta nem volt ilyen rossz idő a Balaton-parton - értékelte a 2005-ös strandszezont Tóth Béla, a Balatontourist marketingigazgatója. A strandok mellett komoly veszteségeket könyvelhettek el az elsősorban a magyar fürdőzőket váró büfék és vendéglátóhelyek, de az aquaparkok is, például a mogyoródi Aquarénában százmilliós nagyságrendű bevételkiesést okozott a szeszélyes időjárás. A rossz idő visszavetette a dinnyefogyasztást, nem látnak azonban egyelőre okot a panaszra az ásványvíz-, a sör- és a jégkrémgyártók.

A viharok és esőzések okozta vagyoni károkra augusztusig több mint 900 millió forintot fizetett ki a Generali, amely a május óta tartó és augusztus elején újra intenzívebbé váló csapadékos időszak miatt számos dolgozóját csoportosította át vagy hívta vissza szabadságról, hogy ügyfelei mielőbb hozzájuthassanak a pénzükhöz.

A rossz idő miatt

Emberemlékezet óta nem volt ilyen rossz idő a Balaton-parton - értékelte a 2005-ös strandszezont Tóth Béla, a Balatontourist marketingigazgatója. Amikor jó idő volt, látogatói rekordok dőltek meg, és a nagyobb fürdőzőhelyek zsúfoltsága miatt a kis strandok is megteltek vendégekkel. A többnapos esőzések azonban a víz lehűlésével jártak, ami főleg a hazai turistákat riasztotta el. Így komoly veszteségeket könyvelhettek el az elsősorban a magyar fürdőzőket váró büfék és vendéglátóhelyek is. Ezeken a helyeken már a szezonban is gyakori jelenséggé vált a személyzet leépítése.

A tavalyi év után azt hittük, nem lehet rosszabb idő, de tévedtünk - csatlakozik a Balaton-partiakhoz Vándor Ottóné, a Pápai Várkertfürdő értékesítési referense. Amikor sütött a nap, megtérült a marketingbe fektetett energia és költség, de a mostoha időjárás miatt nem sikerült túlszárnyalnunk a 2004-es évet, ami szintén nem volt rózsás. Pozitívum, tette hozzá a értékesítési vezető, hogy a tapasztalatok szerint a fürdő 50 kilométeres vonzáskörzete 150-200 kilométeresre nőtt; gyakori a budapesti, soproni, miskolci vendég is. A mezőkövesdi Zsóry fürdőben a július-augusztusi hétköznapokon megszokott 3000 ember helyett átlagosan ezren fordultak meg a strand területén.

Már a csúszda sem a régi

Tavaly legalább a július-augusztus jól sikerült - mondta Kovács József, a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Rt. vezérigazgatója. Idén az egyhetes júliusi kánikulán kívül gyakorlatilag nem volt strandidő, tette hozzá. A külföldiek vendégszámát illetően elérték a 2004-es mértéket Mezőkövesden; elsősorban Németországból érkeztek a nyaralók, de említésre méltó a lengyelek és a szlovákok száma is. A kedvezőtlen nyári időjárás a csúszda- és élményparkok forgalmát is jelentősen visszavetette. A mogyoródi Aquarénában például eddig a teljes idényre tervezett vendégszám hatvan százaléka jött össze. Így százmilliós nagyságrendű bevételkiesést okozott a rossz idő, miután 180 ezer belépőjegy helyett mindössze 82 ezer darabot értékesítettek - mondta lapunknak Laczkovszky András ügyvezető igazgató.

A hajdúszoboszlói Aquaparkban tavaly óta jelentősen, 3600 forintról 2000 forintra csökkent a napi belépőjegy ára, ennek ellenére itt is megcsappant a forgalom. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Rt. a strandfürdővel, a gyógyszolgáltatással és más üzletágakkal együtt kezeli a csúszdaparkot, ezért nincs adat az Aquapark forgalmára vonatkozóan, de összességében az előző évhez képest 3 százalékos árbevétel-kieséssel számolnak - nyilatkozta lapunknak Kircsi Lajos, a cég gazdasági igazgatója. A lapunk által megkérdezett szakemberek egyhangúan úgy vélik, a meteorológusok által szeptember elejére jósolt meleg idő már csupán tűzoltásra lehet elég.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!