Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Straub spekulációnak minősíti a Westel leválasztását

2002.08.29. 09:40
"Csak és kizárólag spekuláció", hogy a Westel Rt.-t leválasztanák a Matávról - mondta Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója a Budapest Business Journal által szervezett távközlési konferencián. A Matáv-vezér beismerte: a hagyományos vezetékes távközlés nyeresége 2-3 éven belül elolvadhat, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak.
A Budapest Business Journal által szervezett nemzetközi távközlési konferencián a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató első embere kevés újdonsággal lepte meg a hallgatóságot. Az a kijelentés viszont feltétlenül ezek közé tartozik, hogy a vezetékes üzletág két-három éven belül valószínűleg veszteségessé válik.

A profitot a Westel és a Maktel hozza

Straub emlékeztetett rá, hogy a Matáv működési eredménye (2002 első hat hónapjában 63,75 milliárd forint, szemben a tavalyi 54 milliárddal) ugyan nőtt, ám a profit jelentős részét a Westel és a MakTel adja, miközben a vezetékes ágazat eredményessége folyamatosan romlik.

A vezetékes szegmens eredménye idén 40 százalékkal maradt el a tavalyitól. A vezetékes forgalmon belül ugyan egyre inkább nő az internet aránya, de ez a Matáv profitgondjain nem enyhít, hiszen az ebből származó bevételeket meg kell osztania az internetszolgáltatókkal.

Még nincs megállapodás a leépítésről a szakszervezettel

Straub a konferencián elmondta, a tervezett leépítésekről három héttel ezelőtt kezdődött tárgyalások során még nem született megállapodás a szakszervezetekkel; a tárgyalások kiterjednek a jövő évi kollektív szerződésre is.

A korábbi hírek tízszázalékos - 1200-1300 dolgozót érintő - létszámleépítésről szóltak. A Concorde elemzője jövőre 2,5-3 milliárd forintra becsülte a leépítés várható eredményjavító hatását, ami beleilleszkedik az anyavállalat, az 59,6 százalékban tulajdonos Deutsche Telekom 22 ezres (2,5 milliárd eurós megtakarítást ígérő) karcsúsítási terveibe.

Színtiszta spekuláció

Straub ugyanakkor utalt arra, hogy a Matáv a DT-csoport egyik legstabilabb tagja, létszám-leépítési tervei korábbiak a DT minapi bejelentésénél.

A vezérigazgató ezzel egyidejűleg a Portfolió internetes újság szerint az MTI-nek kijelentette, hogy "csak és kizárólag spekulációk" azok az - elemzői körökben időről időre felbukkanó - felvetések, miszerint a DT leválasztaná a Matávról a Westelt (amelynek 49 százalékát egyébként éppen ő maga adta el 885 millió dollárért a Matávnak), vagy éppenséggel értékesítené az első félévben már 23 milliárd forintos működési eredményt produkáló, 3 millió ügyfelet kiszolgáló mobilszolgáltatót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!