Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Fel akarják jelenteni Straub Eleket

2008.05.28. 20:14
A kormány a hvg.hu szerint azért nem jelöli Straub Eleket berlini nagykövetnek, mert a Magyar Telekom volt elnök-vezérigazgatóját feljelenteni készül egykori cég. Ugyanis az internetes lap szerint törvénytelen szerződéseket kötött a montenegrói és macedón leányvállalat egy ciprusi tanácsadócéggel. Ennek kapcsán az MTelekom mintegy 1,6 milliárd forintot fizetett ki.

A Magyar Telekom Nyrt. (MTelekom) büntetőfeljelentést készül tenni a cég korábbi elnök-vezérigazgatója, Straub Elek és a külföldi felvásárlásokat intéző stratégiai igazgatóságának volt vezetője, Balogh András ellen, írja a hvg.hu. Az ok: bebizonyosodott, hogy felelősek a montenegrói és macedón leányvállalatok által 2004-2006 között megkötött törvénytelen szerződésekért.

A hvg.hu szerint ez az oka annak, hogy a kormány elállt attól a korábbi tervétől, miszerint Straubot berlini nagykövetnek jelöli. A feljelentéshez a muníciót az MTelekom auditbizottsága által jogi tanácsadónak felkért amerikai White and Case LLP adta. A hvg.hu információi szerint Utóbbi a közel két és fél éve tartó vizsgálódásáról a múlt héten közzétett közbülső jelentésében például azt állapította meg, hogy az MTelekom-csoport által egy Cipruson bejegyzett tanácsadó céggel kötött - Macedóniában végzendő tanácsadói és lobbitevékenységre szóló - szerződéseik létrejötte és teljesítése törvénytelen volt. (A kontraktusok alapján az MTelekom-csoport 6,7 millió eurót, mintegy1,7 milliárd forintot fizetett ki).

Időközben az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálja a korrupciógyanús ügyeket. Az eddigi információk alapján az MTelekom súlyos bírságokra számíthat, s nem kizárt, hogy a botrányok miatt részvényeit ki kell vezetnie a New York-i értéktőzsdéről.

Ráadásul, emlékeztetett a hvg.hu, múlt pénteken két kisrészvényes pert indított az MTelekom ellen, kérve az áprilisi közgyűlés határozatainak hatályon kívül helyezését. Egy másik perben pedig az MTelekom volt partnerei több milliárd forintot követelnek a cégtől ügyfélszolgálati szerződés jogszerűtlen felmondása és tisztességtelen piaci magatartás címén.