Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Lenyomta a spanyol eper a magyart

2005.05.19. 09:35
Lehet, hogy nem olyan finom a spanyol eredetű eper, mint az itthon termett, de nagyobb, jobban néz ki és fele olyan drága. A piacokon fölényesen vezet a spanyol szabadföldi az itthoni fóliás előtt.

A magyar eperföldek tulajdonosai már csak a későn érő, szabadföldi eperben bízhatnak, mert a szezon nyertese egyértelműen a fóliában termesztett spanyol gyümölcs, írta a Népszabadság. A budapesti Lehel piacon a spanyol szabadföldi eper kilója szerdán 398-598 forintba került, míg a hazai változatért 580-880 forintot kértek a kereskedők.

Egy termelő, Benedek László a lapnak elmondta, hogy a meleg éghajlatú Dél-Európában elég, ha fűtetlen fóliasátorban nevelik az epret, ami így már február közepétől terem. A spanyol Camarosa fajta a termelő szerint ugyanolyan jó ízű lehetne, mint a magyar szamóca, de ahhoz, hogy kibírja a hat-nyolcnapos szállítást, zölden kell leszedni, és mivel nem hagyják beérni, az íze sem a legjobb.

Strawberry Fields Forever

Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet főtitkára viszont azt mondta a Népszabadságnak, hogy a magyar szamócának van helye Európában: az itthon termett évi hét-kilencezer tonna eper tizede külföldre kerül, leginkább a balti államok piacaira. A többi itthon termett eper itthon fogy el, de ez a mennyiség eltörpül az évi 1700-2500 tonna importhoz képest. Az eperárat befolyásolja a németországi autópályadíjak bevezetése is; a dél-európai termelők 300-400 forintnál olcsóbban nem adhatják az epret, mert nem lenne kifizetődő a szállítás.

A magyar eper helyzetét rontja a hazai szamócatermő területek átalakulása is. Korábban az eper főként a kül- és elővárosokban termett, de kiszorították onnan a lakóparkok és a kertes házak. Most a nagyobb hazai eperföldek a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát környékén, Zsombó-Szatymaz, illetve Kisvárda környékén találhatók, írta a Népszabadság.