Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

A sztrájkoknak vége, a káosz reggelig tart

2007.11.21. 16:10
Délig a legtöbb munkabeszüntetés befejeződött a Liga Szakszervezetek által szervezet társadalmi szolidaritás napján. A hatórás vasúti sztrájk idején alig tucatnyi vonat indult el a végállomásról – volt, amelyik egyetlen utassal –, de egy sem közlekedett végig. A vasúti közlekedés holnap reggelre állhat helyre. Néhány gyárban délután lesz sztrájk és demonstráció, este nagygyűlést tartanak a parlamentnél.

Szerdán hajnalban a reptéri dolgozók sztrájkjával kezdődött a Liga Szakszervezet által szerdára szervezett tiltakozássorozat. A Liga főbb követelései: ne alakítsák át piaci alapúvá és több-biztosítóssá az egészségbiztosítást, ne emeljék az előrehozott nyugdíjkorhatárt 59-ről 60 évre, ne változtassák meg a korkedvezményes és a szakmai nyugdíj rendszerét.

IC egy utassal

A tiltakozás- és sztrájksorozat legjelentősebb eseménye a vasutasok két szakszervezete, a VDSZSZ és a VSZ által szervezett, reggel 6-tól délig tartó hatórás munkabeszüntetés volt. Mivel a szakszervezetek és a vasúttársaságok között nem született megállapodás az elégséges szolgáltatásokról, elvileg egy vonat sem járt volna. Valójában két teherszállító, valamint Vác és Szob, Győr és Tatabánya, Kaposvár és Vásárosdombó, valamint Szekszárd térségében néhány személyszállító vonat közlekedett, a MÁV a veszteségeit a jövő hétre összesíti. Volt InterCity, amely egy utassal elindult Szegedről, ám a sztrájk idején csak Szatymazig jutott.

Simon Dezső, a VSZ elnöke sikeresnek értékelte a hatórás munkabeszüntetést. Azt mondta, abban többen vettek részt benne, mint a november 7-i kétórás figyelmeztető sztrájkban. A vonatforgalommal csak közvetett kapcsolatban lévő munkakörökben a dolgozók jelentős része felvette a munkát, de az erős szolidaritás kifejezéseként az erre az időszakra jutó munkabérüket befizetik a szakszervezet sztrájkalapjába, mondta a vezető.

Új ajánlatot várnak

A két szakszervezet sztrájkbizottsága csütörtökön értékeli a helyzetet, és meghatározza a további lépéseket. Kedden Gaskó István, a VDSZSZ elnöke ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta: még nincs következő lépés, de a szakszervezetek kényszerpályán vannak, és folytatni fogják a nyomásgyakorlást. A vasutasok ugyanis nemcsak a tébéreform, hanem 38 szárnyvonal bezárása ellen is sztrájkoltak; pontosabban azért, mert nem kaptak hosszú távra szóló garanciát arra, hogy a nem kihasznált 38 mellékvonalakat – amelyekből 26-ot térségi vasúttá alakítanának, 12 vonalat megversenyeztetnének a buszokkal – nem szüntetik meg.

Kattintson!
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Gaskó is sikeresnek nevezte a sztrájkot, és az elmúlt napok összes munkabeszüntetését, megmozdulását is. A vasutassztrájk kapcsán a Független Hírügynökségnek elmondta, több helyen 100 százalékos volt a munkabeszüntetés támogatottsága a vasúti dolgozók között. A következő lépés az, hogy összegzik az eddigi eredményeket, és elemzik, mennyire értenek egyet velük az emberek. Gaskó István elmondta: azt akarják, hogy a kormány, látva a széles körű támogatottságot, új ajánlatokkal álljon elő eddigi követeléseik kapcsán.

Holnapra lesz rend

A sztrájk végeztével várhatóan csütörtök reggelre áll helyre a vasúti közlekedés az országban. A MÁV azt közölte, hogy a torlódások elkerülése érdekében a rövidebb távolságú, úgynevezett betétjáratok (Monor, Martonvásár, Gödöllő) a mai napon nem közlekednek, az utasokat a minden állomáson megálló személyvonatok szállítják a budapesti elővárosi forgalomban. A sztrájk befejezése után a távolsági IC-k és a nemzetközi vonatok is elsőbbséget élveznek. A szerda délelőtti több mint 1200 vonatot gyakorlatilag törölték, azok kimaradnak a mai menetrendből.

Kattintson!

A vasutasok mellett további húsz szakszervezet hirdetett munkabeszüntetést szerdára, a sztrájkok többségét már megtartották. Nem dolgoztak hajnalban a Ferihegyi reptéren, reggel 6 és 8 között a GYSEV-nél, valamint a Vas és Békés megyei Volán-társaságoknál. A buszsofőrök sztrájkja miatt Békésben három busz indult el, azok is üresen, és a helyi tömegközlekedés is leállt; Vasban viszont csak a járatok kétharmada nem közlekedett.

Délelőtt szünetelt a tanítás – legalább egy, legfeljebb hat tanórán – az ország több száz iskolájában; azokra a gyerekekre, akiket a szülők nem tudtak elhelyezni a sztrájk idejére, a tanárok vigyáztak. Egy kórház, a veszprémi is sztrájkolt délelőtt 8 és 10 között. 8-tól 9-ig nem dolgoztak a győri nemzeti színház műszakosai sem.

Három erőműben sztrájkoltak délelőtt, a Démásznál délután 2 és 4 között tartanak munkabeszüntetést. Szintén délután lesz szolidaritási sztrájk a Rábánál, a Tungsram-dolgozói saját munkahelyük védelmében is demonstrálnak, ugyancsak délután.

Több tízezren sztrájkoltak

A szakszervezetek szerint a munkabeszüntetésekben több tízezer ember vett részt. A sztrájk ennek ellenére a vasúton kívül nem járt érdemi termeléskieséssel. Az erőművek dolgozói azt mondták, a teljesítménykiesés nem volt érezhető az ország áramellátásában, az elindított buszokon és vonatokon nem volt zsúfoltság. Nemcsak olyan vonat akadt, amelyen egy utas volt, hanem olyan mentesítő járat is, amelyet mindössze hét utas vett igénybe.

A tiltakozásokhoz az ország több pontján – Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az M7-es autópályán, valamint a 84-es főúton – félpályás útlezárással csatlakoztak demonstrálók.

A Liga Szakszervezetek által a társadalmi szolidaritás napjának nevezett tiltakozássorozat este hattól nagygyűléssel zárul. A Liga demonstrációjához több mint 130 civil szervezet és párt csatlakozott eddig.