Hamarosan startol a sztrádakötvény

2006.06.22. 08:21
Hamarosan aláírja a gazdasági tárca az ÁAK-kal a 75 évre szóló szolgáltatási szerződést. A kötvényeket valószínűleg még a nyáron kibocsátják. Megkezdődött az ÁAK tőzsdére vitelének előkészítése is.

Aláírásra kész az állam és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közötti szolgáltatási szerződés – mondta lapunk érdeklődésére Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője. Az aláírás pontos idejét firtató kérdésre csak annyit mondott, hogy hamarosan.

A 75 évre szóló megállapodás a feltétele annak, hogy startoljon az eredetileg tavaly novemberre tervezett, de azóta többször elodázott 1,18 milliárd euró összegű kötvénykibocsátás. A szóvivő elmondta, hogy a kötvénykibocsátás az ütemterv szerint halad. Pontos idejét azért nem hozzák nyilvánosságra, mert a piacot nem kívánják befolyásolni.

Korábbi információink szerint július közepére tervezték az egyhetes roadshow-t, a több helyszín között London is szerepel. A tranzakció lezárásaként július 31-ét határozták meg.

Az ÁAK Zrt. májusban bejelentett tőzsdére vitelének előkészületei is megkezdődtek: a parlamentnek – az egyik salátatörvény keretében – nyújtották be a privatizációs törvény módosítási javaslatát. A sztrádatársaság részleges privatizációját teszi lehetővé a törvényben előírt minimális állami tulajdoni hányad csökkentése.

Az ÁAK Zrt. tőzsdére viteléről a kormány bő egy hónapja döntött. Ezt követően Kóka János miniszter 20–40 százalék közötti kisebbségi részvénycsomagról beszélt, és azt mondta, hogy a tőkeemeléses privatizációból mintegy 30 milliárd forintnyi tőkét kívánnak bevonni.

Az akkori bejelentés szerint a finanszírozási modell első fázisaként az ÁAK tőzsdei bevezetését megelőzően a társaság először 1,5 milliárd eurós forrást von be – ebből 320 millió EIB-projekthitel, a többi kötvénykibocsátás –, majd 400 millió eurót (kötvényt vagy hitelt).  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön