Áttörnek a bevásárlóparkok

2006.06.01. 00:48
Dunakeszin a múlt hónapban átadták a második Buy-Way bevásárlóparkot - az első tavaly novemberben épült fel Soroksáron -, Gödöllőn épül a hetedik Stop.Shop áruház, őszre elkészül az Új Buda Center. Az úgynevezett bevásárlóparkokban lévő üzletek közvetlenül a parkolóból közelíthetők meg, aminek számos előnye van a boltok, a vevők és az üzemeltetők számára egyaránt - az áttörésre mégis csaknem négy évet kellett várni.

Az első bevásárlópark már 2002 őszén megjelent Budapesten, a Nagykovácsi és a Hűvösvölgyi út találkozásánál. Az osztrák Immoeast érdekeltségébe tartozó Center Invest mintegy kétmilliárd forintot fordított a hétezer négyzetméteres Stop.Shop.Hűvösvölgy kialakítására (a területen azt megelőzően Pagony Center néven 15 ezer négyzetméteres üzletház építését tervezték).

Az osztrákok akkor arra készültek, hogy a Stop.Shop márkanevet meggyökereztessék hazánkban, és úgy tűnik, ez mostanra sikerült. Hűvösvölgy után Óbudán, Újpesten, majd Érden, Veszprémben és Nyíregyházán nyíltak újabb üzleteik, a sorban a hetedik lesz a gödöllői Tesco mellett megépülő nyolcezer négyzetméteres létesítmény.

Olcsóbb, egyszerűbb, átláthatóbb

A nálunk még ma is kissé újszerű megoldás Európa-szerte már elterjedt, annak a koncepciónak az alapján, hogy ha az üzleteket nem egy zárt közös térből kell megközelíteni, akkor kisebbek az épület fenntartásának költségei, ami olcsóbbá is teszi a bevásárlóparkokat. Ez kedvez azoknak az üzleteknek, amelyek a bevásárlóközpontok viszonylag magas bérleti és egyéb költségeit nem tudják kitermelni. Az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett a bérleti díjak is kedvezőbbek, mint a zárt terű bevásárlóközpontokban, hiszen a beruházó és üzemeltető költségei is alacsonyabbak.

A legtöbb épület U vagy U-hoz hasonló alakú, ahol az U szárai között alakítják ki a parkolókat. Az autóból kiszálló vevők így egyből felmérhetik, melyik boltot hol találják, és "az utcáról betérve közelíthetik meg az üzleteket" - ismerteti a bevásárlóparkok koncepcióját a hazai piacon eddig két ilyen épülettel és a Buy-Way márkanév meghonosításával jelentkező Ablon. A korábban főleg az irodapiacról ismert cég tavaly novemberben adta át az első Buy-Way bevásárlóparkot a soroksári Auchan mellett, míg a második parkjuk az idén áprilisban, a dunakeszi Tópark Kereskedelmi Parkban, szintén az Auchan szomszédságában nyílt meg.

Provokatív helyválasztás?

A Buy-Way üzletek valamivel nagyobbak, mint a Stop.Shop boltjai, a Dunakeszinél megnyitott épület már húszezer négyzetméteres. Amiben megegyeznek, az nemcsak az épületkialakítás jellege, hanem az, hogy akárcsak a Stop.Shopok, ezek helyválasztása is provokatívnak tűnik első látásra. A bevásárlóparkok ugyanis olyan mamutok szomszédságában vannak (és lesznek), mint az Auchan, a Tesco, vagy Óbudán az EuroCenter. Az elsőként megnyitott Stop.Shop beruházói erre azt mondták egy korábbi lapinterjúban, hogy ők nem a nagyobb központokkal akarnak versenyezni, hanem a környéken élőket akarják kiszolgálni.

A bevásárlóparkokban ennek megfelelően jellemzően a mindennapos vásárlói igényeket kielégítő boltok nyitottak meg; a Buy-Wayben divatáruüzletek, drogéria, baba-mama áruház, lakberendezésre szakosodott boltok, valamint könyv- és irodaszerüzletek várják a vevőket. A Stop.Shopok bérlőinek a listája is hasonló, a hűvösvölgyi házban például cipő- és ruházati boltok, ajándéküzletek, drogéria, műszaki áruház, élelmiszer-áruház, könyvesbolt és virágüzlet működik. Mindegyikben vannak szolgáltató létesítmények - a Stop.Shopban több bankfiók és pénzváltó is -, valamint vendéglátóhelyek.

A bevásárlóparkok versenyébe új színfoltot hozhat az Új Buda Center, amelynek múlt szerdán volt az alapkőletétele a Hengermalom és a Budafoki út sarkán, a Magyar Kábelművek épületének átformálásával. A hatmilliárdos beruházással minden eddiginél nagyobb, 26 ezer négyzetméteres szórakoztatóközpont és bevásárlópark jöhet létre (ebből 15 ezer négyzetméter lesz az üzlethelyiségek területe). Az Új Buda Center annyiban is újat hoz, hogy nem egy kiskeróriás közelében telepszik meg, hanem otthont ad egy ilyennek, ugyanis az őszre elkészülő épület egyik bérlője a Tesco lesz.  • Tippek
  • Személyi kölcsön