István, Vajk
17 °C
34 °C

Lábra kaphat a magyar strucc

2008.09.25. 07:20
A dél-alföldi tenyésztők egy hosszú távú szerződéssel tudtak betörni a német piacra. Az élőhúst kilónként 2,5 euróért értékesítik, de Németországba már feldolgozva kerül. Az olasz export is egyre erősebb.

Felébredhet Csipkerózsika-álmából a hazai strucctenyésztés, miután a Magyar Strucc Kft.-nek többéves szállítási megállapodással sikerült betörnie a német piacra - tudta meg a Napi. A még 2006 novemberében 21, elsősorban dél-alföldi tenyésztő által létrehozott társaság már elkezdte az új szerződések megkötését a termelőkkel.

Tóth Márton, a cég képviselője, aki egyben a Magyar Strucctenyésztők Egyesületének elnökhelyettese is, elmondta: a termelőknek kilónként 2,5 eurót kínálnak az élő állatokért, amelyeket a hajdúnánási üzemben vágnak le és dolgoznak fel.

Úgy tűnik, lassan újra lábra kaphat a hazai tenyésztés, tette hozzá Tóth. Ismét egyre nagyobb mennyiségben szállítanak ugyanis az olasz piacra, és az általuk gyártott strucckolbász és -májas is keresett az uniós országokban. Az ezredfordulóig úgy tűnt, beindul a hazai struccüzlet, hiszen az alig egy év alatt mázsásra hizlalható, a különböző betegségeknek jól ellenálló szárnyasok keresettek voltak.

Bordányban már egy új feldolgozó alapkövét is letették, ám a beruházásból nem lett semmi, sőt bedőlt a szatymazi vágóhíd is. Mindebben éppúgy jelentős része volt a tapasztalatlanságnak, a megfelelő piaci kapcsolatok hiányának, mint a hullámzó keresletnek. Az elmúlt években termelők tucatjai maradtak hoppon, mert a leszállított állatok árát nem fizették ki.