Ödön
1 °C
11 °C

Lábra kaphat a magyar strucc

2008.09.25. 07:20
A dél-alföldi tenyésztők egy hosszú távú szerződéssel tudtak betörni a német piacra. Az élőhúst kilónként 2,5 euróért értékesítik, de Németországba már feldolgozva kerül. Az olasz export is egyre erősebb.

Felébredhet Csipkerózsika-álmából a hazai strucctenyésztés, miután a Magyar Strucc Kft.-nek többéves szállítási megállapodással sikerült betörnie a német piacra - tudta meg a Napi. A még 2006 novemberében 21, elsősorban dél-alföldi tenyésztő által létrehozott társaság már elkezdte az új szerződések megkötését a termelőkkel.

Tóth Márton, a cég képviselője, aki egyben a Magyar Strucctenyésztők Egyesületének elnökhelyettese is, elmondta: a termelőknek kilónként 2,5 eurót kínálnak az élő állatokért, amelyeket a hajdúnánási üzemben vágnak le és dolgoznak fel.

Úgy tűnik, lassan újra lábra kaphat a hazai tenyésztés, tette hozzá Tóth. Ismét egyre nagyobb mennyiségben szállítanak ugyanis az olasz piacra, és az általuk gyártott strucckolbász és -májas is keresett az uniós országokban. Az ezredfordulóig úgy tűnt, beindul a hazai struccüzlet, hiszen az alig egy év alatt mázsásra hizlalható, a különböző betegségeknek jól ellenálló szárnyasok keresettek voltak.

Bordányban már egy új feldolgozó alapkövét is letették, ám a beruházásból nem lett semmi, sőt bedőlt a szatymazi vágóhíd is. Mindebben éppúgy jelentős része volt a tapasztalatlanságnak, a megfelelő piaci kapcsolatok hiányának, mint a hullámzó keresletnek. Az elmúlt években termelők tucatjai maradtak hoppon, mert a leszállított állatok árát nem fizették ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?