Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Stop.Shopok után lakások az Immoeasttől

2006.07.11. 14:00
Sikeres volt az osztrák Immoeast bevásárlópark-koncepciója. A Magyarországon tesztelt Stop.Shopokból összesen hatvan épül Kelet- és Közép-Európában. Az osztrák beruházó emellett 725 millió eurót szán lakásépítésre hazánkban és további hét országban.

Négy évvel az első bevásárlóparkja, a Hűvösvölgyi és Nagykovácsi út kereszteződésében megépített Stop.Shop után immár összesen hatvan ilyen létesítményt szeretne magának az osztrák Immoeast Immobilien Anlagen AG. Az ingatlanberuházó cég, amely hazánkban alakította ki az első három Stop.Shop-létesítményét - összesen hatvanmillió euróért -, három év alatt 1,4 milliárd eurót költ arra, hogy hatvan bevásárlóparkja legyen a kelet- és közép-európai térségben.

Bevásárlóparkok divatja

Az osztrák cég hazánkban nemcsak Budapesten fejlesztett, hanem vidéken is terjeszkedik: Hűvösvölgy után Óbudán, Újpesten, majd Érden, Veszprémben és Nyíregyházán nyíltak újabb üzleteik, a sorban a hetedik lesz a gödöllői Tesco mellett épülő nyolcezer négyzetméteres létesítmény. A cégnek a 2005/06-os pénzügyi évben a magyarországi, összesen 168 ezer négyzetméteres üzlettér-beruházása volt a legnagyobb egyedi befektetése.

Az osztrák beruházó ezzel az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában már ismert bevásárlóparki koncepcióval hazánkban is divatot teremtett. Azóta már a magyar ingatlanpiacon irodaberuházásaival ismertté vált Ablon is belevágott ilyen beruházásokba, tavaly novemberben adta át az első Buy-Way bevásárlóparkot a soroksári Auchan mellett, míg a második parkjuk az idén áprilisban, a dunakeszi Tópark Kereskedelmi Parkban, szintén az Auchan szomszédságában nyílt meg.

A bevásárlóparkok versenyébe új színfoltot hozhat az Új Buda Center, amelyet hatmilliárdos beruházással alakítanak ki, és amely - a bevásárlóparkok eddigi gyakorlatától eltérően - otthont ad egy kiskeróriásnak, ugyanis az őszre elkészülő épület egyik bérlője a Tesco lesz.

A Stop.Shop után lakások

Az Immoeast - amely a 2006-2007-es pénzügyi évben 5,8 milliárd eurót szán ingatlanbefektetésekre - közben továbblép a bevásárlóparkok piacáról. Az 5,8 milliárdos befektetési előirányzatnak közel a felét kiskereskedelmi létesítményekbe szánja fektetni, további harmadát pedig irodai ingatlanokba.

Az osztrák cég erősíti befektetéseit a lakásingatlanok terén is, amelyekre az előirányzat nyolcadát szánja fordítani. Első pozsonyi, varsói, prágai és bulgáriai lakásingatlan-befektetései összesen 2500 lakást ölelnek majd fel.

A megvalósult ingatlanbefektetések hasznos alapterületének több mint egy-egy negyede Csehországra és Magyarországra, 18 százaléka Lengyelországra, 14 százaléka Romániára, 9 százaléka Szlovákiára, a fennmaradó rész Észtországra, Bulgáriára és Oroszországra esik. A 2006/07-es pénzügyi évre tervezett befektetések fele az uniós tagországokba, fele pedig nem uniós tagországokba, Romániába, Bulgáriába, Oroszországba és Ukrajnába irányul majd.

A 2005/06-os pénzügyi évben az Immoeast befektetéseinek forgalmi értéke 649 millió euróról 1,93 milliárd euróra emelkedett, azaz megháromszorozódott. Az objektumok száma 58-ról 116-ra nőtt. Ezen belül a résztulajdonban lévő objektumok száma 29-ről 47-re emelkedett. A pénzügyi év folyamán 1,03 milliárd eurót fordított befektetésekre a társaság, szemben az egy évvel korábbi 341,9 millióval.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!