Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Felére eshet vissza az iskolai büfék forgalma

2005.02.23. 08:05
Hosszas konzultáció után hatalmi szóval próbálja meg egészségesebbé tenni az iskolai büfék és automaták kínálatát az oktatási és az egészségügyi tárca. A büfések forgalom-visszaeséstől és kényszerű szerződésszegéstől tartanak. Az automataüzemeltetők a kínálatbővítést preferálnák.
A nemrégiben bejelentett tervek szerint közös rendeletet dolgoznak ki arról, hogy a büfékben és az automatákban ezentúl milyen összetételű élelmiszereket kínálhatnak. A versenyjogi szabályozás szerint a tárca nem tilthat be konkrét termékeket, ezért bizonyos összetevőket tiltana. A rendelet alapján már idén szeptembertől egyetlen iskola sem köthet új szerződést olyan büfével és nem engedélyezheti olyan automata felállítását, amely nem az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket árusítja.

Az egyéves átmeneti idő után - 2006 szeptemberétől - pedig mindenhol kötelezően alkalmazni kell a szabályokat. Az OM nem éri be pusztán a tiltással, hanem a komplex egészségnevelés jegyében előtérbe helyezik az egymillió alap- és középfokú oktatásban részesülő gyermek körében a mindennapi testmozgást, az egészségtan oktatását, valamint az egészséges személyiségfejlesztést - ígérte Magyar Bálint miniszter.

Nincs szendvics zöldség nélkül

A szaktárca rendelkezik majd az egészséges büfé-, ital- és ételautomata-kínálatról, valamint a gépek működési engedélyére vonatkozó szabályokról is. A tiltott összetevők meghatározásánál nagyban támaszkodnak az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) véleményére, amely szerint az iskolai büfékben az egészséges táplálkozásba illeszthető termékek választékát szélesíteni kell, illetve felhívni a figyelmet azokra az élelmiszerekre, melyek fogyasztása kerülendő vagy ritkán ajánlott. Az OÉTI az utóbbiak alternatívájaként ajánlott termékeket is megnevez.

A táplálkozási szakértők szerint az olyan büfékben, ahol középiskolások és felnőttek is fogyasztanak, készüljön - a vásárlók igénye alapján - úgynevezett ebédmenü, azaz a főétkezést helyettesítő ételkínálat is. E menünek minden esetben tartalmaznia kellene állati eredetű fehérjét, zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret/kiflit vagy zsemlét, zsiradékot és folyadékot is. Az OÉTI fontosnak tartja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapjanak a büfék kínálatában.

"Ne forduljon elő szendvics zöldség nélkül." Ez utóbbi megközelítés közel áll a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elképzeléseihez: nem tiltólistára, hanem az étel- és italválaszték szélesítésére volna szükség. A nagyobb kínálatból pedig az iskolai egészségoktatás révén okosabb diákok tudatosabban választanának maguknak élelmiszert. A szigorú jogi szabályozás előtt célszerű volna hatástanulmányokat készíteni, valamint regionális kísérleti programokat szervezni. A MIÁSZ-ban tömörülő 54 üzemeltető a magyarországi, mintegy 30 ezer étel- és italautomata 70 százalékát tartja fenn. (A közoktatási intézményekben található gépekről nincs pontos adat, számuk a kólaautomatákat leszámítva háromezerre tehető.)