Orbán
16 °C
26 °C

Sulinet: egy utolsó rohamra számítanak

2004.06.01. 08:07
Még egy utolsó rohamot vár a szállítók egy része az adókedvezményes Sulinet Expressz feltételeinek júliusi változása előtt. Az egyik fontos cél, az otthoni számítógépek számának ily módon való növelése a tartós bérlet lehetőségének megszűnésével még kisebb esélyt kap.
A 60 ezer forintos adókedvezménnyel támogatott informatikai eszközök vásárlására tavaly bevezetett Sulinet Expressz program július elsejei gyökeres változása következtében kiegyenlítődnek a piaci feltételek. A program egyfelől nyerhet azon, hogy a korábbinál elvileg jóval nagyobb vevőkörre terjed ki, veszíthet viszont azon, hogy a rendeletalkotók jövedelmi korlátot szabtak, a finanszírozásba bekerült a kötelező 50 százalékos önrész, és megszűnik a tartós bérlet. Főként az utóbbi változások miatt a szállítók egy része már nem vár túl sokat a program jövőbeni alakulásától.

Az utolsó roham

A júliusi módosítások előtt viszont még egy utolsó nagy vásárlói rohamot vár Czinege László, az egyik legnagyobb szállító HP Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese. Ezt az ehhez hasonlatos márciusi boomra alapozza, amikor a vevők - elébe menve a bejelentett termékkörszűkítésnek - utoljára vehették meg adókedvezménynyel a program addigi legkeresettebb eszközét, a digitális fényképezőgépet. (A Sulinet Expreszsz tavalyi 22,5 milliárd forintosra becsült összforgalmából a HP mintegy 4 milliárdot mondhatott magáénak.) A vezérigazgató-helyettes tapasztalatai szerint az idén áprilisban általános visszaesés következett be, azóta viszont a vásárlók igyekeznek újabb slágertermékeket felkutatni a programban. Most a fotónyomtatásra alkalmas eszközök és az alkatrészek kerülnek előtérbe. A cég maga is igyekszik bővíteni a kínálatot a kelendőbbnek ítélt a mobileszközökkel, kéziszámítógépekkel, mivel ezek ára tavaly óta rohamosan csökken, előbb-utóbb bekerülhet a 60 ezer forintos körbe.

Nem volt áttörés, de segített

A Sulinet Expressz áttörést nem hozott ugyan a magyarországi személyi számítógépes ellátottságban, de értékesítését mégis segítette a tartós bérlet lehetősége. A program keretében a PC-k 60 százaléka hároméves bérlet formájában került a felhasználókhoz. Ennek megszüntetése nyomán lényegében kikerülhetnek a komplett gépek a termékkörből - véli Deme Csaba, az Albacomp Rt. kereskedelmi igazgatója. A legnagyobb hazai számítógépgyártó cég egymilliárd forintot forgalmazott 2003-ban a programban.