Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Sun-központ jöhet Budapestre

2006.05.02. 08:07
A Sun Microsystems Kft. a legesélyesebbek között pályázik az anyacég európai szintű ügyviteli, adminisztrációs feladatainak ellátására - közölte Hegedűs Gábor, a leányvállalat ügyvezető igazgatója. A cég a szoftverfejlesztést is kiszervezi, azt Indiába, Kínába vagy Oroszországba költöztetik.
A Sun Microsystems Kft. a legesélyesebbek között pályázik az anyacég európai szintű ügyviteli, adminisztrációs feladatainak ellátására - közölte Hegedűs Gábor, a leányvállalat ügyvezető igazgatója. Az informatikai nagyvállalat kaliforniai központjában a közelmúltban úgy döntöttek: bizonyos tevékenységek - amelyeknek nem feltétlenül kell az Egyesült Államokhoz kötődniük - kerüljenek át alacsonyabb költségterhű országokba. Ezek közül a szoftverfejlesztés várhatóan Indiába, Kínába és Oroszországba kerül, mivel ezekben az országokban áll rendelkezésre akár több tízezres szakembergárda.

Második helyen a csehek mögött

Az egyéb feladatok köréből a belső személyzeti, ügyviteli és adminisztrációs feladatokat három régiós központban összpontosítja a Sun, az Egyesült Államok mellett Európában és Ázsiában állít fel ilyen bázist. Az átcsoportosítástól az anyacég 55-60 százalékos megtakarítást remél.

A helyszínek megfelelő kiválasztásához készült egy 22-es országlista, ahol Magyarország a második helyen áll - Csehország után és Törökország előtt. A sorrend kialakításánál 30-40 tényezőt vettek figyelembe, fontos volt egyebek mellett, hogy az adott országban legyen közvetlen Sun-jelenlét.

Csehország annyiban előz meg minket, hogy az amerikai cégvezetés stabilabbnak ítéli meg az ottani gazdaság helyzetét, mint Magyarországét - hangsúlyozza Hegedűs Gábor, s hozzáteszi: a belső szolgáltató központról az anyavállalat fél éven belül ígért döntést, s a feladatok ellátása az induláskor várhatóan száz főt igényel. Abban, hogy melyik ország lesz a nyertes, sokkal nagyobb súllyal esik latba például az üzleti életet segítő közlekedési és egyéb infrastruktúra, mint egy esetleges központi támogatás. Jobban számít az áttelepítéssel remélt üzemeltetési hatékonyság.

A magyar munkavállalóra eső költség a számítások szerint a harmada az amerikainak. A fontos szempontok között veszik figyelembe azt is, mennyire áll rendelkezésre kellő számú és jól képzett munkaerő, viszont önmagában ezzel Magyarország még nem kerülhetne az élre - mondja az ügyvezető. Kiemeli továbbá: ha mi nyernénk el a lehetőséget, alkalmazhatnánk frissen végzett diplomásokat is, hiszen a feladatok szabványosítottak, ezért nem szükséges hozzá többéves tapasztalat, a jó angolnyelv-tudás viszont elengedhetetlen feltétel.

Nemzetközi projektirányító szerepre készülnek

A belső kiszervezési feladatok mellett a Sun Magyarország nemzetközi projektirányító szerepre is készül. A társaság néhány nagy ügyfelénél - beleértve a külföldi és hazai multikat - a hazai leányvállalat nemzetközi üzletfejlesztési jogosítványokat kapott az amerikai központtól. Júliustól a budapesti iroda üzemeltetheti nemzetközi szinten is a General Electric, valamint a Deutsche Telekom Sun-rendszerre épülő adatközpontját. Az OTP és a Mol esetében regionális kiszolgálási jogot szerez a cégek ügyfélkapcsolatainak kezelésére.

Ezek a megbízások jól jöhetnek a Sun hazai partnereinek is, főként kereskedelmi, mérnök-tanácsadói, logisztikai területen bővülhet számukra az üzlet, és kisebb mértékben maga a partnerhálózat is - húzza alá Hegedüs Gábor. A nemzetközi projektirányító szerep a jelenleg 75 főt foglalkoztató magyarországi leányvállalatnál további 15-20 fős bővítést tesz lehetővé, főként mérnök-tanácsadókat, logisztikai szakembereket vesznek majd fel, de szükség lehet kereskedőkre is.

A magyar cégvezető szerint a megfelelő szaktudású kollégák kiválasztása nem könnyű, a társaság saját képzéssel is igyekszik javítani a helyzeten. Hegedüs Gábor általában is hiányolja a magyar felsőoktatásból a minőségi képzést. A megbízható szintű nyelvtudás is hiányzik még a szakemberképzésből.