Auguszta
-3 °C
2 °C

Gyanús szusit találtak egy áruházban

2005.10.16. 09:37
Előredátumozták a gyártási idejét egy szusi csomagolásán. Az ÁNTSZ lefoglalta a gyanús ételt, és eljárást indított a gyártó ellen.

Gyanús szusitermékre bukkantak az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Szolgálat munkatársai a közelmúltban az egyik fővárosi kereskedelmi forgalmazó helyen végzett ellenőrzés során, közölte a földművelésügyi tárca.

"A közkedvelt japán étel gyártási idejére vonatkozó jelzés későbbi dátumot mutatott, mint az ellenőrzés napja" - áll az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben. A közlés szerint a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás munkatársai megállapították, hogy az előredátumozott terméken feltüntetett gyártó címén csak egy magánlakás található.

A hatósági ellenőrök a nyilvántartásukban találtak egy, a gyártóval megegyező nevű vállalkozást, amely vendéglátó tevékenységet folytat. A vendéglátóhely üzemeltetője elismerte, hogy a szusit engedély nélkül gyártotta.

A törvénybe ütköző, jogosulatlan tevékenység gyakorlását a hatósági állatorvosok azonnali hatállyal megtiltották, és az üzemeltető ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Az ellenőrzés során 30 kilogramm helyben fagyasztott jelöletlen halat is lefoglaltak, és megsemmisítésre utaltak.