Ágnes
-1 °C
2 °C

Kiújult a munkásháború a Suzukinál

2006.03.10. 16:25
Esztergomban december elején már tüntettek a szakszervezeti aktivisták a Magyar Suzuki Rt.-nél uralkodó állapotok miatt. Januárban meg is alakult a gyár szakszervezete, amelynek vezetőjét nem sokkal később elbocsátották. Kedden az érintettek még azt mondták: egy hétig tárgyalnak, addig nem nyilatkoznak. Pénteken a gyár üzemi tanácsa mégis közleményt adott ki, amelyben kétségbe vonták a szakszervezet legitimitását.
Sérülnek a munkások jogai az esztergomi Suzuki-gyárban, a munkaügyi ellenőrök már többször megbüntették a kormányfők által előszeretettel látogatott üzemet. Ezt már decemberben lehetett tudni, akkor, amikor a Liga Szakszervezetek demonstrációt szervezett a gyár kerítésénél.

A gyárból kijövő munkások meséltek arról, hogy néha ünnepnapon is dolgozni kell, hogy az új gyártósorokhoz nem épült elegendő vécé, hogy szabálytalanul túlóráztatják a dolgozókat. Emellett városszerte beszélnek a 12 órás műszakokról, a szűkre szabott ebédidőkről, az elégedetlenkedők elbocsátásáról.

Elbocsátott szakszervezeti vezető

A decemberi demonstrációnak mindenesetre lett annyi eredménye, hogy januárban egy buszon - mert a gyáron belül nem engedélyezték - megalakult egy szakszervezeti csoport Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezete néven. Ennek vezetőjét, Párma Zsoltot azonban februárban elbocsátották állásából; az elvileg a Suzuki munkavállalóit képviselő üzemi tanács (ÜT) szerint "elbocsátásához szakszervezeti feladatának köze nincs".

A hét elején kirúgásáról és a gyárban működő üzemi tanács (ÜT) szerepéről szerettük volna kérdezni Pármát, Képes Tamást, az ÜT elnökét és Izsák György személyzeti igazgatót. Kedden azonban mind Párma, mint a Suzukinál Képes azt közölte: újrakezdték a tárgyalásokat, és azok befejezéséig, a jövő hét elejéig mindkét fél hallgatást fogadott.

A cégvezetők nevében beszél az ÜT

Az üzemi tanács azonban pénteken - a cégvezetéstől kapott információk alapján - egy közleményt adott ki. Ebben az elvileg a munkavállalók érdekeit képviselő ÜT a Suzuki gyár vezetése nevében nyilatkozik, amikor úgy fogalmaz: "az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezete jogilag jelenleg nem létező szervezet, illetve szintén kétséges a Liga Szakszervezet Vas- és Fémipari Szövetsége Suzukis csoportjának legitimitása, mivel a csoport bejegyzése nem bizonyított."

A Magyar Suzuki Rt. a törvényeket tisztelő és azokat betartó szervezetként egy jogilag még nem létező szervezet követeléseit nem tudja figyelembe venni, teljesíteni - áll a közleményben. Az ÜT szerint kétséges a hivatalosan nem létező szakszervezet legfeljebb 70 fős taglétszáma is. A cégvezetéssel láthatóan lojálisan viselkedő ÜT "a vállalat vezetésétől megtudta, hogy nem ellenzik a szakszervezet működését, szükségesnek tartják azonban, hogy az jogilag rendezett, szakmai felkészültséggel rendelkező szervezet legyen". Talán nem is meglepő, de az ÜT önmagát éppen ilyen szervezetnek tartja.

Egy független hírforrás

A Suzuki kommunikációs kampánya ráadásul nem is ezzel a pénteki közleménnyel kezdődött. Az Index szerkesztőségébe már csütörtök délután eljuttatott egy cikket egy magát "független újságírónak" nevező szerző. Azt közölte, hogy tudomására jutott "néhány olyan információ, amely az elmúlt napokban elhangzott eseményeket más megvilágításba helyezheti".

A független újságíró által a lapunkkal közölt információ azonban tartalmilag megegyezik az üzemi tanács közleményével. A szerkesztőségünkhöz elküldött Word dokumentumfájl adatlapjából ráadásul kiderül: eredeti szerzőjének e-mail címe egy kommunikációs ügynökségé - talán az sem meglepő, hogy ennek a kommunikációs ügynökségnek az egyik partnere a Magyar Suzuki Rt.

Vagyis a független újságíró nevében a Suzuki kommunikációs cége küldte el azt az állítólagos cikket, amely gyakorlatilag ugyanazt tartalmazza, mint a cég vezetésétől elvileg független üzemi tanács pénteki közleménye. Ezek után persze kérdéses, mennyire független az ÜT és igaz-e az, hogy a dolgozók 98 százaléka "megfelelő érdekképviseleti szervnek tartja a majdnem a kezdetek óta működő Üzemi Tanácsot".

Párma nem tudott reagálni

A közlemény nyilvánosságra hozatalát követően megkerestük a kirúgott szakszervezeti vezetőt is. Párma Zsolt ugyan nem tőlünk hallott először a közleményről, azonban azt mondta: az abban foglaltakra érdemben még nem tud reagálni. "Beszélnem kell Gaskó Istvánnal, a Liga Szakszervezetek vezetőjével, hogy egyeztessük az álláspontunkat" - fogalmazott Párma.