Sára, Márió
2 °C
6 °C

Munkaügyi bíróság előtt a Suzuki

2006.03.28. 15:19
A tatabányai munkaügyi bíróság kedden tárgyalt a Liga Szakszervezetnek arról a beadványáról, hogy megsértette-e a Magyar Suzuki Rt. a szakszervezetre vonatkozó szabályokat. A bíróság nyolc nap múlva hirdet ítéletet.
A tatabányai munkaügyi bíróság nyolc nap múlva hirdeti ki, hogy megsértette-e a Magyar Suzuki Rt. a szakszervezetre vonatkozó szabályokat. A bíróság kedden háromórás meghallgatáson tárgyalta Tatabányán a Liga Szakszervezetek beadványát, amelyben a szakszervezeti alapjogok megsértének megállapítását kérte.

A peren kívüli meghallgatás előtt a Liga elnöke, aki személyesen látta el a szervezet képviseletét, elmondta: a Liga azért fordult a munkaügyi bírósághoz, mert a Suzuki nem biztosított helyet a szakszervezet működéséhez. A japán tulajdonban lévő cég emellett megtagadta az érdekében eljáró szakértők belépését az üzem területére.

"A Suzuki magatartása miatt kellett a Liga tagszervezetének a gyár előtt egy bérelt buszban megalakulni" - emlékeztetett a kifogás benyújtásának előzményeire Gaskó István. A Liga suzukis csoportja alakuló taggyűlést akart tartani január 13-án, japán és szlovák szakszervezeti vendégekkel, erre reggel 6 és 7, valamint délután 18 és 19 óra között kapott termet a gyár vezetőségétől, miközben például az ebédlő üres volt - idézte fel Gaskó.

Nincs a gyárban elég hely

A Suzuki képviselője elmondta: a jogszabályok értelmében érdekképviseleti tevékenységet csak munkaidőn kívül folytathat a szakszervezet, és munkaidőn kívül a gyárban nem létezik olyan helyiség, ahol erre lehetőség van, illetve a megjelölt időponton kívül minden terem ki van használva. Az ebédlőt a konyhát üzemeltető cég használja, afölött a Suzuki nem rendelkezhet - tette hozzá a japán cég illetékese.

A kifogás másik eleme az volt, hogy a gyár területére nem engedték be a szakszervezet érdekében eljáró, a gyárral munkaviszonyban nem lévő szakértőket - mondta Gaskó. A szakszervezeti vezető véleménye szerint, ha a szakszervezet bejelenti, hogy a bebocsátást kérő személyek az érdekképviselet érdekében érkeznek, akkor a munkáltató nem vizsgálhatja, miként valósul meg a tevékenység, és nem tagadhatja meg a belépést.

Megmondták, nincs taggyűlés

A Suzuki képviselője szerint joguk van megkérdezni az érdekvédelmi munka mibenlétét. Arról, hogy miért nem léphettek be az üzem területére az alakuló taggyűlés résztvevői, a Suzuki képviselője ezt mondta: "a belépést nem tiltottuk meg, azt mondtuk, mivel nem lesz taggyűlés, a belépés ebből a célból szükségtelen".

Decemberben kezdődött

A Suzuki Rt. és a munkavállalói érdekképviseletek vitája nem most kezdődött. Miután a munkaügyi felügyelők több alkalommal is szabálysértéseket találtak a gyárban - amelyre a negyedik ellenőrzést követően már a maximálisan kiszabható bírságtól alig elmaradó büntetést róttak ki -, demonstrációt tartottak a gyár kerítésénél.

A tüntetés hatására kezdődött a szakszervezet-alapítás a cégvezetés szándéka ellenére, majd a szakszervezet létrehozását kezdeményező Párma Zsoltot februárban elbocsátották állásából. Február végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a munkajogi problémák miatt nem vett részt az új Suzuki-modell, az SX4-es bemutatóján.

A gyár vezetői és a kirúgott szakszervezetis március elején tárgyalásokat kezdett, ám március 10-én ismét kiújult a munkásháború a Suzukinál. További részletek a konfliktusokról cikkünkben: Magyar Suzuki, a mi gyárunk >>