Emőke
-4 °C
9 °C

Bemutatták az új esztergomi Suzukit

2003.04.10. 13:19
Esztergomban Medgyessy Péter miniszterelnök, Csillag István gazdasági miniszter és Oszamu Szuzuki, a Suzuki Motor Corporation elnökének jelenlétében bemutatták az új Ignist, a Magyar Suzuki legfrissebb modelljét. 2005-ben újabb modell gyártása indul.
Oszamu Szuzuki, a Suzuki Motor Corporation elnöke bejelentette: a mostani fejlesztésre 20 milliárd forintot költöttek, s 2005-től egy másik új modell gyártásával együtt a jelenlegi 85 ezer helyett már 200 ezer gépkocsi készül évente Esztergomban. "A magyar kormány az országba telepedett külföldi befektetők megtartása és újabbak becsalogatása érdekében a jövőben is kiszámíthatóságra és megfelelő jogbiztonságra törekszik" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök az ünnepségen.

35 ezer Nyugat-Európába

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Az új Ignisből a cég magyar piacon húszezret akar eladni, a nyugat-európai piacra pedig 35 ezret szán, közölte az MTI. Oszamu Szuzuki azt is bejelentette, hogy az idei évtől összesen 60 milliárdos beruházást hajtanak végre. A Swift gyártása már leállt, az új modell forgalmazása májusban indul. Az új Ignis 955 kilogramm súlyú, 3,77 méter hosszú és 1,6 méter széles. Motorja 1,3-as 16 szelepes, 93 lóerős. Várhatóan ősztől lesz kapható az 1,5 literes benzines, és az 1,25 literes turbódízel változat.

Állami segítség

Az új modell gyártása, valamint a kapacitásbővítés a jelenlegi, több mint 1600 fő mellé újabb 250 dolgozó alkalmazását teszi szükségessé. A miniszterelnök többek közt azt emelte ki, hogy az Ignis-gyártáshoz alkatrészek 70 százaléka Európából, ennek fele pedig Magyarországról érkezik. Csillag István gazdasági miniszter azt mondta, hogy a Suzuki a 2004-től esedékes új modell gyártásához szükséges infrastruktúra fejlesztéséhez, illetve a munkaerő kiképzéséhez a társaság Smart Hungary keretében számíthat a kormányzat támogatására, közölte a Napi Online.

Suzuki-Fiat együttműködés

Közös új, sportos szabadidőautó fejlesztéséről írt alá megállapodást Budapesten a Suzuki és a Fiat elnök-vezérigazgatója. Oszamu Szuzuki, az aláírást követően elmondta, hogy 2005. utolsó negyedévében az esztergomi gyárban kezdenék meg az új autó gyártását, amelyből már az első évben 60 ezer darabot készítenének. Gian Carlo Boschetti, a Fiat Auto S.p.A. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a Fiat számára új szegmensben jelennek meg a Suzukival való együttműködésnek köszönhetően. A közös fejlesztésű új autóból 20 ezer darab visel majd Fiat márkajelzést - tette hozzá.