Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Új Suzukit gyártanak Magyarországon

2001.12.06. 14:39
A Suzuki új modell bevezetését tervezi Magyarországon, amihez jövőre új beruházást indítanak - mondta Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója Orbán Vikor miniszterelnöknél tett látogatását követően csütörtökön.
Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a tervek szerint új gyárat építenek, de a meglévő kibővítése is szóba került. Mint mondta, jövőre mintegy 100 ezer gépkocsi gyártását tervezik Magyarországon, míg az idén, eddig 83 ezer készült el. Ebből 55 ezret exportáltak, 28 ezret pedig a belföldi piaconra szállítottak. Tavaly 78 ezer gépkocsit állított elő a Suzuki Magyarországon, amelynek mintegy 60 százalékát exportálták.

Minden ötödik eladott autó Suzuki

Szuzuki Oszamu elmondta: az idén lesz tíz éves a Suzuki Magyarországon, és a cég jelenlegi helyzetéről tájékoztatta a miniszterelnököt. Újságírói kérdésre kijelentette, hogy a magyarországi tárgyalásai során nem lesz szó az új beruházáshoz kapcsolódó támogatásról. A cég korábban közzétett adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában 21.727 darab Suzuki fogyott, ami 4,1 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az összes eladott új autó 19,8 százalékát a Suzuki értékesítette 2001 első háromnegyed évében.

A vártnak megfelelő növekedés

A Suzuki Motor Corporation működési profitját 18,5 százalékkal 31,24 milliárd jenre (253,7 millió dollárra) növelte az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberrel zárult első üzleti félévében. Ez összhangban van elemzők várakozásával, akik 30 milliárd jenre számítottak. A tőkepiaci értéke alapján nagyságra negyedik japán autógyártó csoport a tiszta nyereségét 2,3 százalékkal 11,13 milliárd jenre növelte. Az egy részvényre jutó profit 20,58 jen volt, az egy évvel korábbi 22,25 jen helyett.