Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Drágulhatnak a devizahitelek

2007.06.14. 15:17
A Svájci Nemzeti Bank negyed százalékponttal emelte az irányadó kamatot. Ez Magyarországon sokakat érint, hiszen az új hitelfelvételek túlnyomó többségét svájci frank alapon veszik fel.

Negyed százalékponttal 2,5 százalékosra emelte irányadó kamatát csütörtökön a Svájci Nemzeti Bank.

A BNS kamatdöntése referenciakamatára, a három hónapos Liborra vonatkozik, ennek ingadozási sávját tolta 2-3 százalék közé, 2,5 százalékos középértékkel. A bank egyidejűleg megemelte az idei gazdasági növekedésre adott becslését, 2,5 százalék körülire várja azt az eddig jósolt 2 százalékkal szemben. Idei inflációs várakozásán is emelt: 0,5 százalékról 0,8 százalékra, míg jövőre másfél százalék körüli inflációra számít.

Legutóbb idén március 15-én emelte irányadó kamatát a BNS, a mostani emelés 2005 decembere óta már a hetedik volt (minden negyedévben egy-egy kamatdrágítást hajtottak végre), de a bank jelezte, az idén valószínűleg még nincs vége a folyamatnak, amely a "konjunktúra dinamizmusának" és a svájci frank árfolyamváltozásának függvényében alakul majd.

Magyarországon sokakat érinthet a svájci kamat változása, hiszen az új hitelek túlnyomó többségét ebben a devizában veszik fel, a legtöbben svájci frankban adósodnak el. A kamatemelést a svájci frank alapú hitelek esetében vélhetően érvényesíteni fogják a hazai bankok is.