Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindent visz a svájci frank

2006.09.18. 07:52
Jövő ilyenkorra a magyar lakosság már nagyobb arányban lehet eladósodva svájci frankban, mint az összes többi valutanemben együttvéve.

Miközben a devizahitelek állománya 2005 és 2006 nyara között eltelt tizenkét hónapban két és félszeresére, 1722 milliárdra duzzadt, a forinthitel-állomány egy év elteltével továbbra is 2700 milliárd forinton stagnál. Ez pedig éppen azt jelenti, hogy ha a svájcifrank-alapú kölcsönök a következő 12 hónapban is hozni tudják tavalyi formájukat, úgy jövőre már 50,8 százalékot birtokolhatnak a lakossági hitelállomány 93 százalékát jelentő fogyasztási és lakáskölcsönökből.

Nem gyengül a hitelfelvételi kedv

A Világgazdaság által megkérdezett bankok pedig nem tartanak a hitelfelvételi kedv őszi megtörésétől a kormányzati megszorítások nyomán. Sőt, az OTP Bank egyenesen a jelzálogfedezet mellett nyújtott szabad felhasználású kölcsönök bővülésére számít, hiszen ez a hitelfajta - a bank szerint - kifejezetten alkalmas a lakossági jövedelemkiesés pótlására. Nem számít jelentős változásra a lakossági hitelfelvételi kedvben a Erste Bank a következő hónapokban, bár a hitelintézetnél megjegyezték: elképzelhető, hogy egyes ügyfelek későbbre halasztják a tervezett kölcsönigénylést.

Az előrelátó ügyfelek várhatóan alaposan végiggondolják a megszorító intézkedések hatását, ennek nyomán a lakás- és a fogyasztási hitelek dinamikája visszaeshet - vélekednek az MKB Bank szakemberei. Ugyanakkor azt a hitelintézetnél is elismerik, hogy a csomag teljes hatása csupán jövő év elején jelentkezik. Nem érez a lakossági kölcsönigénylésnél visszaesést a CIB és a Raiffeisen sem.

Megéri frankban eladósodni

A bankok egyetértettek abban is, hogy - bár mindenkinek a saját kockázatvállalási hajlandósága alapján kell döntenie - továbbra is megéri svájcifrank-alapon eladósodni, és ezen nem változtat a svájci jegybank folytatódó kamatemelése sem. Szinte minden termékvonalon a svájcifrank-alapú hitelek a legkedvezőbbek, hiszen törlesztőrészleteik a legalacsonyabbak - közölték az Ersténél.

A forint- és frankkölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM) akkor lehet azonos, ha a svájci jegybank a mostani 4,5 százalékpontos kamatkülönbözethez hasonló mértékben emeli irányadó rátáját (változatlan árfolyamot és azonos marzsokat feltételezve), vagy az árfolyam a jelenlegi frankonkénti 172 forintos szintről 200 fölé emelkedik - vélekednek a CIB Banknál. Mivel az árfolyam- és kamatszinthatásokat együttesen kell figyelembe venni, egyelőre nem várható a törlesztőrészletek megemelése - tették hozzá a CIB-nél.

Olcsóbb marad a devizahitel

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint továbbra is kedvezőek a svájcifrank-alapú hitelek. A múlt csütörtöki svájci kamatemelés sem hoz döntő változást a törlesztőrészletekben, hiszen csupán szeptemberben 176 forintról 172-ig erősödött a hazai deviza frankkal szembeni árfolyama, ez a kamatemelésnél önmagában nagyobb pozitív hatást jelent. A bankok közötti éleződő verseny pedig inkább a jelenleg magas marzsokat csökkenti majd a hitelintézeteknél.