Valér
2 °C
8 °C

Kétmillió alatt az új Swift?

2004.11.03. 07:22
Hétfőn piacra lépett az új Suzuki Swift Japánban. A Suzuki Motor Corp. ugyanakkor még mindig nem döntött a magyar gyártmánypaletta sorsáról.
Hétfőn piacra lépett az új Suzuki Swift Japánban, ám a szigetországban csupán havi háromezer jármű eladását tervezik. Amint Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Rt. PR-vezetője lapunknak elmondta, a Magyarországon 2005 első negyedévétől kapható kocsit elsősorban az európai piacra tervezték. Mivel a mini kategóriában erős a Suzuki, az új Swift már nagy a Japánban kapható Suzukikhoz képest. Abban a kategóriában azonban más márkák uralkodnak.

Kapós lehet

#alt# Az új Swift ugyanis centire akkora, mint a Toyota Yaris, így kontinensünkön várhatóan kapós lesz. Az előzetes tervek szerint jövőre 80 ezer készül Esztergomban (ebből 20 ezret szánnak a hazai piacra), és a sorozatgyártás február-márciusi megkezdését követően dönt az anyacég a tervbe vett kínai és az indiai gyártás megkezdéséről, ahol évi 50-50 ezer gépkocsi kibocsátása a cél.

Egyelőre elképzelés sincs a Swift magyarországi áráról, a Nikkei szerint azonban Japánban 1,01 és 1,54 millió jen (9490-14 470 dollár) közötti áron kapható. Ha a napi kurzuson átszámítjuk, a belépő modell ára 1,84 millió forintra jön ki, ám a magyarországi adórendszer miatt nem tudni, hogy számunkra is ilyen olcsó lehet-e a "mi autónk". Esztergomban az idei beruházások során 250 robotot telepítettek az új gyártósorra, és ennek révén jövőre akár 160 ezer autó is készülhet a jelenleg 100 ezres kapacitású gyárban.

A Suzuki Motor Corp. ugyanakkor még mindig nem döntött a magyar gyártmánypaletta sorsáról. Az anyacégnél ugyanis felvetődött a Wagon R+ gyártásának esetleges megszüntetése, abban az esetben, ha a három - illetve az egy év múlva, a FIAT-tal való együttműködésben tervezett negyedik - modell már sok lenne a gyárnak.