Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Eladó a Sweet Point

2008.05.08. 07:20
Külföldi és belföldi szakmai befektetők is érdeklődnek a Sweet Point dunakeszi gyártóegysége iránt, a cég felszámolója szerint így akár már az első pályázaton elkelhet a jelenleg is működő édességgyártó.

A felszámoló Agro-Alba Zrt. meghirdette Magyarország egyik legnagyobb édesipari gyártóegységét, a Sweet Point Édesipari Zrt. dunakeszi üzemének gépeit, berendezéseit és eszközeit. A gyár kapacitása elérheti az évi hétezer tonnát is. A Cégközlönyben megjelent pályázat szerint a társaság tulajdonában lévő vagyonértékű jogokat (márkanevet, védjegyeket) is értékesítik.

A meghirdetett vagyon könyv szerinti értéke 1,3 milliárd forint, amely nem tartalmaz általános forgalmi adót, mivel azt a vevőnek kell majd megfizetnie. A dunakeszi ingatlan ugyanakkor egy lízingcég tulajdonában van, így arról a pályázaton nyertesnek - a helyben történő gyártás folytatása esetén - a lízingbeadóval kell megegyeznie - tudta meg lapunk az Agro-Albától. A Sweet Pointnak más értékesíthető vagyoneleme nincs, csak követelései vannak.

Jelenleg is termel

Az édességgyártó felszámolási eljárása januárban indult, akkor 147 munkavállalója volt, most 108 főt foglalkoztat, akiket jogutódlással átvehet az új tulajdonos. A Sweet Point jelenleg is termel, főleg cukorkákat gyárt exportra, köztük szaloncukrot Észak-Európába, ahol desszertként egész évben fogyasztják ezt a terméket.

A cég iránt már több külföldi és belföldi szakmai befektető érdeklődött a felszámolónál, így már az első pályázati kiírás keretében elkelhet az édességgyártó. A felszámoló szerint akár önálló márkaként is fennmaradhat a Sweet Point. Az érdeklődők pályázataikat legkésőbb május 19-én nyújthatják be az Agro-Alba budapesti székhelyén, postai úton azonban nem fogadják el az ajánlatokat.

A céggel szemben mintegy hatvan hitelező nyújtott be követelést hozzávetőleg hárommilliárd forint értékben, a pontos számokról a felszámoló nem kívánt a Napinak nyilatkozni. A legnagyobb hitelezők pénzintézetek, továbbá az adóhatóság csaknem 700 millió forintos követeléssel.

Több ok vezetett a bedőléshez

Az édességgyártó fizetésképtelenségéhez több együttes és egy időben fennálló ok vezethetett. A piaci versenyből adódó, gazdaságtalan áron történő értékesítés mellett a növényi zsírokat sújtó vám nulláról 30 százalékra emelkedése, valamint egyéb hatékonysági, finanszírozási problémák vezettek az összeomláshoz. Termékei - üreges csokoládéfigurák, szaloncukrok, desszert-, kemény, töltött és pehelycukorkák - néhány éve még szinte valamennyi magyarországi áruházlánc polcain megtalálhatóak voltak.

Az 1985-ben Horváth Imre és Horváth Márta által családi vállalkozásként alapított Sweet Point szinte töretlenül fejlődött a kétezres évek elejéig. A termelést fokozatosan bővítették, a 2004-es mintegy 5 milliárd forintos árbevételt - a cégvezetés akkori tervei szerint - a következő öt évben szerették volna megduplázni. A cég 2006-os beszámolója szerint azonban ez már nem sikerült, az évet 2,5 milliárdos nettó árbevétellel és hatszázmilliós eredménnyel zárta. Kötelezettségállománya - köztük lízing- és hiteltartozás - meghaladta a 3,5 milliárd forintot. A társaság vesztesége 2007-ben milliárdos nagyságrendű volt.